úterý 18. března 2014

Být stále mlád, to bych si přál, být stále mlád..

Jak už víte z předchozího článku, dnes je na řadě recenzní výtisk od nakladatelství Omega.  Na Obraz Doriana Graye jsem se moc těšila. Pro někoho by to bylo utrpení, „je to přeci v maturitní četbě“. To jsem si ale já uvědomila až když už byla kniha na cestě. No, vezmu tím dvě mouchy jednou ranou, tak proč ne? Přečíst jsem si ji moc chtěla, a to že si ji rovnou vypracuji z maturitě je jen milý bonus.





Když se nad tím tak zamýšlím, přijde mi představování autora hloupé. Je to přeci Oscar Wilde! Opravdu by mohl být někdo, kdo by ho neznal? Pro ty, kteří jen matně tuší v jaké době psal, a co psal, budiž. Oscar Wilde je známý anglický dramatik, prozaik a básník s irským původem. A jeho dnešní recenzí dílo Obraz Doriana Graye bylo vydané roku 1890. A světe div se, i přesto je v seznamu maturitní četby na nejedné střední škole.

Múza v podobě sedmnáctiletého Doriana

Víte, Dorian byl krásný. Měl uhrančivé oči, zlaté vlasy, a bezchybnou tvář. Dokázal si podmanit koho chtěl. Ženy, ale i muže. To ale za chvilku zjistíte sami.
Jako první nás v knize uvítá Basil Harward. Velmi schopný malíř, který když našel svoji múzu, tvořil ty nejlepší díla. Jeho múzou byl právě onen princ Zlatovlásek, mladý a krásný Dorian Gray. Právě o něm, a o svém pobláznění k tomuto mladíkovi, vypráví svému příteli, Lordu Henrymu.Popisuje mu jeho nevinnost, dětskou tvář i naivitu. Představit mu ho však nechce. Bojí se, že by ranil jeho mladou duši. Lord Henry je totiž nejen filosof, ale především cynik.



Zrcadlo, zrcadlo, pověz mi..

I přes to se Dorian s Lordem Henrym setkají. A ten osudný den změní Dorianovi život. Jak jste již správně pochopili, Dorian stál Basilovi modelem. A ano, dalo by se říct že byl do něj Basil zakoukaný. Ten den namaloval jeho nejlepší dílo. Lord Henry si s Dorianem povídal, a ten se ani nehnul.
Každý den ho někdo obdivoval. Lidé si o něm šeptali když procházel kolem. A Basil? Ten o něm básnil, před tím, i bez něj. Ano, Dorian byl tak trochu narcis. Byl si vědom své krásy, a využíval ji jak jen to bylo možné. A když spatřil Basilův nejlepší obraz, byl ohromen. Tehdy si začal být naplno  vědom své krásy, svého mládí.  Tehdy ale také začal na obraz žárlit. Uvědomil si, že ačkoli bude na obraze stále stejně krásný, ve skutečnosti bude stárnout. Rok po roku se mu bude dělat vráska za vráskou, a nakonec umře.

Vyslovil tedy přání, ať obraz stárne místo něj, a on je stále mladý a krásný.



Není obraz jako obraz

Dorian byl sedmnáctiletý chlapec, každých pár dní poblázněný do jiné dívky. Nyní byla jeho vyvolenou Sybilla, mladičká herečka. Dorian do ní byl bezhlavě zamilován, a každý večer trávil na jejím představení. Jeho přáním bylo si ji vzít. Ale nevzal. Ze zamilovanosti hrála jeden večer velmi špatně, a Dorian se rozhodl ji opustit. A Sybilla? Ze zoufalství si sáhla na život.

Vyslovil odvážné přání, aby zůstal mlád a obraz aby stárnul, aby jeho vlastní krása zůstala nedotčena a obličej na plátně aby jevil následky jeho hříchů a vášní, aby na něm byly stopy utrpení a starosti, on sám aby zůstal zachován jako květ půvabné mladosti, již si byl právě vědom a jak si přál, aby mu pouhé pomyšlení ne to bylo šílenstvím.
A přece viděl před sebou obraz s rysem krutosti kolem rtů.

Ano, je to pravda. Od tohoto okamžiku se Dorian Gray začal měnit. Páchal zlo, přišel do řečí, dokonce i zabil. A každý jeho špatný čin se objevil na obraze.
Jistě si všichni dokážeme představit, jakou z něj měl Dorian hrůzu. Schovával ho za paravanem, nakonec ho i zamkl do svého starého pokoje. A přesto se obraz nepřestával měnit. Vždyť to byl také obraz. Jeho obraz.

Jak to celé dopadne si budete muset přečíst sami. Otázka, změnili se Dorian Gray k lepšímu není na místě, a já si myslím, že každého kdo to nečetl zajímá obraz.
Chápu, vím proč. Sama jsem byla až do poslední věty napjatá.



Pryč s nálepkou povinné/maturitní četby!

V knize se seznámíte s dobou 19.století, se společností, i s jejím chováním. V knize nejde o příběh, alespoň já si to myslím. Myslím si, že Oscar Wilde chtěl poukázat na malichernost, pomíjivost krásy, i lidského života. Naznačované je zde také téma homosexuality, což je na dobu vydání dost troufalé.

Nechte se chytnout knihou, i její skvěle zpracovanou obálkou, a přehlížejte nálepku povinné četby. Kniha je totiž plna morálních ponaučení, které se hodí každému z nás.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Nakladatelství Omega.

Hodnocení: 4/5

Autor: Oscar Wilde
Název: Obraz Doriana Graye
Nakladatelství: Omega

13 komentářů:

  1. Ke knihám s nálepkou "povinná četba" a priori žádné předsudky nemám, ale Dorianem Grayem jsem se prokousat nemohla. Ten začátek byl na mě až moc přeslazený, všechno vonělo, lehký vánek si furt pohrával s okvětními lístky a tak podobně, to nešlo. :D

    Jinak ale gratuluju k nové spolupráci! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já předsudky také nemám, ale v mém okolí je má lídí víc než dost :/
      Jinak souhlasím, na začátku je to samý lehký vánek a krásný Doriánek, ke konci ale slušné drama :D
      Děkuji! :)

      Vymazat
  2. Gratuluji ke spolupráci. Obraz Doriana Graye mám ráda, myslím, že autor chtěl poukázat taky na tzv. narcismus, v dnešní době tímto trpí stále velké množství lidí a je to opravdu celkem problém vyžít s takovým člověkem. Jinak koukám, že už se Ti povedly rubriky nahoře, tak jsem moc ráda! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi povídej..pár takových jich znám, a je to dost o nervy :)
      Rubriky se povedli (mail který jsem ti odepisovala jsem teď našla v konceptech :D) ještě dobojuji s jejich barvou, a pro začátek hotovo :) děkuji! :)

      Vymazat
  3. Tuhle knížku jsem četla jako první v angličtině a vážně jí miluju, patří mezi mé nejoblíbenější klasiky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem si zcela jistá jestli bych ji v angličtině zvládla :) Ale máš pravdu, je to výborná klasika :)

      Vymazat
  4. Sama jsem se několikrát přesvědčila, že nálepka "povinná četba" není totéž, jako "špatná a nudná četba." Znám knihu a ohromně se naň těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom jsem se přesvědčila snad jako jediná ve třídě už na základce. Hltala jsem všechno :)

      Vymazat
  5. Zrovna dnes jsme ho rozebírali na angličtině. Říkala jsem si totéž! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Miluji Oscara Wildea i Obraz Doriana Graye. Já jsem zabila tři mouchy jednou ranou - četla jsem to anglicky. Byla to moje první knížka v cizím jazyce, takže jsem se jí prokousávala asi týden, ale nakonec se mi vážně moc líbila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš můj obdiv! :) Jak už jsem psala, nejsem si jistá jestli bych to zvládla :)

      Vymazat
  7. Já Doriana bral taky z vlastního popudu. Neuvéřitelně napsaná kniha :-) jinak máš moc pěkný design

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou ta správná slova. "Neuvěřitelně napsaná kniha" :) děkuji! :)

      Vymazat