úterý 17. června 2014

Oprostit se od všeho, a začít znovu

Přítel si ji koupil před rokem, já se k ní ale dostala až teď. Doufala jsem že mi sedne, protože pojednává o mém oblíbeném tématu, o osobním rozvoji, a přesto není příručkou jak správně žít, jak se správně chovat.
Kniha mě nezklamala – naopak, byla jsem nadšená. Přečtená byla za chvilku a já opět měla o čem přemýšlet.
A o jaké knize že to mluvím? Dnes přináším recenzi na knihu Mnich, který prodal své ferrari.






Jistě jste si už všimli, že mám velice ráda téma meditace, osobního rozvoje apod. Na toto téma je napsána již spousta knih, většina ale stylem, který mi vůbec nevyhovuje. Příručky. Teď si sedni a udělej tohle a tohle, nesmíš dělat tohle a rovnou zapomeň na tamto. Musíš se chovat takhle, ostatním říct tohle a … vždyť víte.
S Mnichem je to ale jiné. Jedná se o jeden velký příběh, ve kterém je všechno schované. Někomu to možná nevyhovovalo, mě si tento styl ale získal.

„Už mě nebavilo žít život, který se podobal nikdy nekončícímu stavu ohrožení. Uvědomil jsem si, že mým posláním je pomáhat ostatním a snažit se o to, aby se tento svět stal lepším místem k životu pro všechny. Nyní žiju tím, že dávám“



Julián byl v právnickém světě opravdovou kapacitou. Vyhrával případ za případem, a z jeho závěrečných řečí si porota sedala na zadek. Měl obrovský a draze vybavený dům, pořádně napěchované konto účtu a známý byl svým červeným ferrari. Závidíte mu? - Ale jděte.
V té větě je ale důležité  „Julián BYL“.

Rozhodl se totiž že od základu změní svůj život. Oprostí se od materialismu, odejde z práce, začne cestovat a hledat sám sebe. Už jen tohle pro mě mělo obrovský význam. A to jsem byla teprve na začátku a nevěděla, jaká moudra se od něj dozvím prostřednictvím jeho příběhu.



Já jsem poslouchal víc a víc, absorboval do sebe každé slovo o filozofii a moudrosti, která mu byla svěřena, sílil ve mně pocit, že i já začínám hluboce věřit tomu, o čem mluví. Nebyly to žádné povrchní samolibé řeči nedělního kazatele. Julián věděl, co říká, a podle toho se i choval.“

Vydal se totiž hledat Sivanské mnichy, kteří se skrývají vysoko v horách. On je ale našel, a přidal se k nim. Stal se jejich žákem a nechal se učit. Naučil se být spokojený, vážit si věcí, dozvěděl se o „tajemství šťastného života“ a našel kouzlo meditace. Ovládl svou mysl, dokázal si v hlavě utřídit myšlenky a být plně soustředěný.
Na oplátku musel slíbit mnichům, že vše co mu předali bude šířit dál.
A to byl důvod proč nyní sedí na pohovce svého kamaráda právníka, a předává mu svá tajemství.

Během několika večerů mu předá vše co se dozvěděl, učí ho vše co se naučil on sám.

„Nikdy nelituj toho, co se stalo, važ si všeho, protože naše vlastní minulost je náš nejlepší učitel.“



Ano, v knize jsou popsané různé meditační techniky, i rady o „lepším já“. Jsou nám podsouvány pomocí příběhu, a proto tuto knihu pár lidí odsuzuje. Pro mě to ale byla mnohem přijatelnější cesta než se biflovat z příruček. Příběh je nádherně psaný, rozhodně ne nudný a přesto plný informací ze kterých se vám bude točit hlava.

„Možná nejlépe to vystihl Yogi Raman, když řekl , že zaseješ myšlenku a sklidíš čin. Zaseješ čin a sklidíš návyk. Zaseješ návyk a sklidíš charakter. Zaseješ charakter a sklidíš vlastní osud.“



Byla to další kniha, po které jsem měla o čem přemýšlet. Byl to neskutečný příběh který mi něco dal. Naučil mě přemýšlet o věcech jinak. Mnich, který prodal své ferrari u mě splnil úspěch.

A já doufám, že ho splní i u vás.


Hodnocení: 5/5

Autor: Robin S. Sharma
Název: Mnich, který prodal své ferrari
Překladatel: Nataša Foltánová
Nakladatelství: Rybka Publishers

9 komentářů:

  1. Už jsem o knize slyšela, ale pořád si nejsem jistá, jestli by to bylo to pravé pro mě :) Moc pěkné fotky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě sedla výborně, ale je pravda že to není kniha pro každého :) děkuji :)

      Vymazat
    2. Třeba Alchymistu jsem já nedočetla. Dostala jsem se zhruba do půlky a přestal mě bavit :)

      Vymazat
  2. Podobnú knihu som asi ešte nečítala, priznám sa, že som o nej ani nepočula. Ale z tvojho článku musím povedať, že vyzerá naozaj zaujímavo a mohla by ma obohatiť. Tiež s tebou súhlasím s tým názorom, že je lepšie vysvetliť veci na príbehoch, než len vypísať poučky, je to zaujímavejšia forma. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přijde mi to mnohem přijatelnější, než když mi někdo diktuje co a jak dělat :) Pokud se ti zamlouvá, doporučuji si ji přečíst :)

      Vymazat
  3. Už jsem předtím jméno knihy zaslechl. Po tak pozitivní recenzi, náhledu na sympatickou obálku (podle které se soudit nemá, ale všichni víme, že to děláme) a citovaných úsecích budu jistě přikloněn k možnému přečtení. Děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu ráda když si ji přečteš, a pak napíšeš jak se ti líbila :) Obálka je ve skvělých barvách, jednoduchá..mě se moc líbí :) Doufám že se Ti kniha bude líbit :)

      Vymazat
  4. Jéé, tuhle knihu jsem kdysi držela v ruce, ale nebyla jsem dost mentálně vyspělá, abych ji pochopila,resp.v té době mě tyhle věci zajímaly jen okrajově. Líbí se mi tyhle motivační knihy, ale nesmí být moc "udělej tohle a tamto", jen lehké náznaky,ne násilná pravidla. Já se naprosto zamilovala do knih od doktora B.L.Weisse (Jen láska je skutečná,Mnoho životů,mnoho mistrů...).ty mi úplně změnily pohled na svět, pokud tě zajímá téma reinkarnace,pak ti ji velice doporučuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem také moc ráda že jsi si ten rok počkala, a přečetla si ji až teď. Myslím si že teď jsem trochu jinde než před rokem, a že dřív by mi tolik nedala.
      Mockrát děkuji za tip, už mám poznamenáno a poohlédnu se po jeho knihách :)

      Vymazat