čtvrtek 6. února 2014

Spolubydlící, o kterém ani nevíte

Mám ráda napětí i psychologická témata, ale když se tyhle dvě spojí, a vznikne vám Obyvatel, jen zíráte. Vážně.




Hráč kriketu

Kdo pozorně četl těch pár recenzí co jsem zatím přidala, tak ví, že na začátku každého článku představím autora, dodám pár informací o něm. Autor knihy je Francis Cottam. A to je nejspíš vše, co vám o něm řeknu. Zvláštní že? Je mi líto, ale v českém jazyce se na internetu dozvíte te jen to, že je autor Obyvatele + přidaná anotace, a kde ho koupíte.. Na zahraničních stránkách, např. Wikipedia se píše, že to byl anglický hráč kriketu. Žádná poznámka o knize, nic.

Takže dámy a pánové, autorem knihy Obyvatel je Francis Cottam.


Začátek jak u tuctového románku

Upřímně? Jsem dost paranoidní. Když jdu v noci z postele, rozsvítím každé světlo. A teď si představte co se mnou udělá takováhle knížka! Je to ale dobře. Každá dobrá knížka by měla udělat v    mysli nějaký ten ohlas.

Představte si, že při vaší směně v nemocnici vás napadle pacient. Uhodí vás ho obličeje který v okamžiku nateče. Máte volno. Jediné co vás v tuhle chvíli zajímá, je velký kus ledu, a obejmutí od manžela. Ten si ale právě užívá ve vaší posteli s blonďatou tenistkou.
Zní to jako začátek pořádné telenovely že? Ale opak je pravdou. Kdyby jste jen věděli co by Juliet Devereauová dala za telenovelu.


Je tu někdo?

Jdeme dál. Manžela jsme opustili, hledáme vlastní bydlení. V jednom je sklápěcí postel a plíseň, v druhém spolubydlící co neumí hrát na elektriku, ve třetím se zabil masový vrah, a ve čtvrtém? Tam na vás čeká psychopat. To ale samozřejmě nevíme. A tady to začíná. Tady už má čtenář husí kůži, a oči mu před spaním těkají po místnosti. Onen hlavní „hrdina“ má totiž kolem vašeho bytu tajné chodby. Nestále vás sleduje. Ve vaně se sklenkou vína, když vaříte, nebo když spíte. Později mu to ale přestane stačit, jeho touha je čím dál silnější. Proto v noci vylézá ze svého úkrytu, a prochází se po vašem bytě. Prohlíží si vaše prádlo v šuplíku, čistí si zuby vaším kartáčkem, a nad vaším spícím tělem se oddává vášni. A když mu to přestane stačit, proč vám nedat silné léky do vína, později vám je ve spánku píchnout do kůže?


Neusnete.

Už víte o čem jsem mluvila? Naštěstí jsem knížku měla za dva dny přečtenou. Nedokážu si představit že bych ji četla delší dobu.

Knížka vás donutí koukat se kolem sebe. Tomu věřte. Je napsaná tak neuvěřitelně čtivě, a stránka od stránky je čím dál napínavější, že pokud nebudete strašpytlík jako jako já, přečtete ji na jeden zátah.
Je psaná z pohledu oběti i lovce, což dodává napětí.

Za recenzní výtisk bych ráda poděkovala nakladatelství Galatea, které jsem vám představila v minulém článku.

Hodnocení : 5/5

Autor: Francis Cottam
Název: Obyvatel / The resident
Překladatel: Sylva Švihelová
Nakladatelství: Galatea

15 komentářů:

  1. Vypadá to dobře, chtěla bych si přečíst nějaký mrazivý, napínavý, psychologický thriller a tahle knížka mě docela zaujala. Rozhodně se po ní podívám, díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Bože, už jen z čtení téhle recenze mi běhá mráz po zádech a jsem silně znechucená tím, že by nějaký psychouš použil můj kartáček :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z téhle části je mi opravdu dělalo špatně. To že někoho přitahuje žena tak moc, že ji v noci sleduje - ok. Ale co je vzrušujícího na tom, že používá její kartáček? :D

      Vymazat
  3. To vypadá fakt děsivě. A jak je to psané? Autora neznám.
    Já se teď chystám na Nesba, Sněhuláka, tak čekám něco podobného, ale nevím, jak se mi to bude líbit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autora jsem také neznala :)
      Psaná je neuvěřitelně čtivě, hltala jsem ji, a kdybych se tak nebála, přečetla bych ji na jeden zátah :D :)

      Vymazat
  4. Jéé já bych se hrozně chtěla bát, popravdě jsem žádnou opravdu děsivou knihu ještě nečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tahle není nijak strašidelná, ale je opravdu děsivá ;)

      Vymazat
  5. Nevím, jestli bych měla nervy se do téhle knihy začíst, trochu jsi mě vyděsila už v recenzi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mě mrazilo celou dobu, ale knížka rozhodně stojí za to! :)

      Vymazat
  6. Tak to musí být tedy silný psycho.
    Já se ze všeho nejvíc bojím právě lidí. Ne jako celkově, ale těch psychopatů, vrahů a úchyláků. Takže bych se asi moc dobře po přečtení takové knihy nevyspala, vzhledem k tomu, že se takových věcí děsím. Brr. Hezky napsané!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem strašně nedůvěřivá vůči lidem, hlavně chlapům - jak říkáš, psychopatů, úchyláků..když mi někdo připadá podezřelý, přecházím na druhý chodník :D a při četbě téhle knížky se u nás ve městě objevil úchyl, takže opravdu to stálo za to :D :) děkuji :)

      Vymazat
  7. Bez mrazení by to nebylo ono :)

    OdpovědětVymazat
  8. ááá , tuhle knížku si prostě MUSÍM přečíst!! Skvělá recenze :-)

    OdpovědětVymazat