úterý 1. dubna 2014

Bez Lvího srdce to nejde

„Když pořád něco čteš a recenzuješ, mohl bych ti dát přečíst moji oblíbenou knížku z dětství?“ Tohle je otázka od mého přítele, díky které si dnes přečtete recenzi na neobvyklou dětskou knihu, od nejen mezi dětmi známé – Astrid Lindgrenové. Řekla jsem si, proč ne? Čtu, a recenzuji knihy různých žánrů, tak proč se znovu nevrátit k pohádkám?






Astrid Lindgrenová se narodila ve Švédsku v roce 1907. Původně sekretářka v advokátní kanceláři, nakonec světově známá autorka dětských knih. Kdo by neznal Pipi Dlouhou punčochu, Děti z Bullerbynu nebo Emila Neplechu? Některé z jejich děl se stali součástí povinné četby na základních  školách.

Hororový příběh

Kniha Bratři Lví srdce není obyčejná pohádka. Ano, také v ní nalezneme poučení a dobrý konec, ale tentokrát se dětští hrdinové musí vypořádat se smrtí, a to hned na začátku knihy.
Karel, mladší z bratrů je totiž vážně nemocný, a umírá. Dlouhé chvíle v posteli mu krátí jeho starší bratr Jonatán, který mu vypráví o zemi Ningijale. Ningajala je země, kam se malý Karel dostane až zemře. Je to země kde se vám splní vše, na co si pomyslíte. Je tam krásně, a nikdy tam nejste nemocní.
Osud ale tomu chce jinak, a do Ningajaly se dostane jako první právě Jonatán. Při požáru zachraňuje svého bratra, a vyskočí s ním z okna. Jonatán ale skok nepřežije. Tímto šlechetným chováním si ale zaslouží přídomek „Lví srdce“.
Na pohádku dost kruté, že?



Tengil musí z kola ven

Netrvá to dlouho, a v této kouzelné zemi jsou oba bratři. Jezdí na koních, chytají ryby, užívají si bezstarostného života. Ne však na dlouho. V Šípkovém údolí totiž panuje Tengil, který si z obyvatel udělal své poddané. A své oběti předhazuje bájné Katle – nestvůře z jeskyně.
Jonatán Lví srdce se vydá s Karlem na cestu za spravedlností. Chtějí společnými silami osvobodit Šípkové údolí a z Katliny jeskyně vysvobodit Urbana – vůdce odboje proti Tengilovi.
Malý Karel odhalí zrádce, a bude přemáhat svůj strach co to jen půjde. Bude Jonatánovi stát po boku, a naučí se, jak být odvážný.
Zvládne to? Získá si odvážným činem přídomek Lví srdce stejně jako jeho bratr?



Švédky to mají v sobě

Knížka má něco málo přes 150 stran. A každá stránka je nabitá akcí, napětím, i bratrským poutem. Nebudete se nudit. Dětskou knihu jsem měla v ruce po hodně dlouhé době, a přečtenou jsem ji měla za odpoledne. Astrid Lindgrenová totiž ví, že ve fantazii se meze nekladou. A v té dětské už vůbec ne.



Myslím si, že u téhle knihy se nebude nudit žádný dospělý, natož dítě. Je určena dětem kolem osmi let, ale sáhnout po ní můžete i ve třiceti. Uvidíte v ní něco jiného než dítě, budete si ji přirovnávat k realitě, k dnešnímu světu, ale pořád bude stát za to.
Že Astrid píše poutavě, to si pamatuji z prvního stupně základní školy. Teď jsem se o tom přesvědčila znovu.

Hodnocení : 5/5

Autor: Astrid Lindgrenová
Název: Bratří Lví srdce
Překladatel: Jarka Vaňková
Nakladatelství: Albatros

3 komentáře:

  1. Řeknu ti, když to tak čtu, opravdu mi to připadá pro děti moc drsné. Ale sama se na to mrknu, vůbec to neznám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, drsné to je.Sama jsem se na začátku děsila. Nakonec se to ale přehoupne v klasickou pohádku, kde dobro zvítězí nad zlem :) Určit se na ni mrkni :)

      Vymazat
  2. Taky mě vyděsilo, jak krutě to začíná, uf!

    OdpovědětVymazat