pondělí 28. dubna 2014

Bílé i rudé Kamélie

Vždyť vy víte, jak miluji klasická díla -  ve staré, i v nové obálce. A když jsem zahlédla tu perfektně zpracovanou obálku Dámy s Kaméliemi, bylo rozhodnuto. Tu musím mít! Výhodou bylo, že jsem příběh o kurtizáně Markétce nikdy nečetla – a v tu chvíli už bylo rozhodnuto definitivně.
No posuďte sami, i bez toho aby jste znali příběh by jste po knize také sáhli, nebo snad ne?





Alexandre Dumas mladší byl francouzský prozaik a dramatik, především však autor Dámy s Kaméliemi – autobiograficky psaným románem, který se dočkal neočekávaného úspěchu, byl roku 1852 zdramatizován. Podle románové předlohy zpracoval italský skladatel Giuseppe Verdi i operu La Traviata.

Bílé a rudé Kamélie

Celá kniha pojednává o lásce. A to o lásce, hluboké a nezištné, vášnivé a chladné, zkrátka o lásce, která hory přenáší. Ne však vždy.
Do děje nás uvádí vypravěč, jehož roli vystřídá Armand Duval – mladý a pohledný Francouz, jehož srdce začne hořet pro mladičkou, a nesmírně krásnou vydržovanou dívku Markétu Gautierovou. Usiluje o to, aby se stala jeho milenkou, a časem se mu jeho přání splní. A co víc! Není pro něj jen vydržovaná žena, a on pro ni milenec. Nakonec se totiž do sebe opravdu zamilují, a plánují si společnou budoucnost.



Láska hory přenáší

Ze začátku se příběh zdá být jednoduchým. Zdání ale klame, a děj se zvrhne v souboj lásky a nenávisti, bohatství a chudoby.
Markéta Gautierová má spoustu milenců, kteří ji platí její dluhy, a starají se o to aby si žila v neustálém přepychu. Ona je na tento způsob zvyklá a zdá se, že je spokojená. Postihla ji zrádná nemoc, souchotiny po matce, a ví že její život nebude dlouhý – tak si ho užívá. Schází se i s oným Armandem Duvalem, jenž nemá tolik peněz jako ostatní milenci. I přes to ho ale miluje.

Nechá si od hraběte pronajmout domek na vesnici, kde se schází s Armandem, a kde se později rozhodně trávit zbytek svého života. Je rozhodnuta vzdát se přepychu, vozu s koňmi i diamantů. To Však Armand odmítá a půjčuje si kde může. Jeho otec nesouhlasí s poměrem který jeho syn udržuje, a tak se rozhodne Markétě, a později i Armandovi promluvit do duše. Vyčítá mu pověst a minulost jeho vyvolené, nepřeje si aby se stýkali. A zde začíná výše zmíněný souboj lásky, nenávisti, bohatství i chudoby.



Děj vám dál prozrazovat neubudu, ale je tu jedna maličkost, taková zvláštnost, o které by jste měli vědět. Alexandre Dumas ml., sice nechal příběh vyprávět Armanda, jedná se ale o autobiografii. Markéta Gautierová zde představuje Marii Duplessiovou, kurtizánu kterou autor miloval, a která měla stejný osud jako naše hrdinka.

Omega si dala tu práci a upravila původní text z roku 1928. Sjednotila text, upravila jazykové prostředky tak, aby se nám kniha dobře četla, ale zároveň zachovala dobu 19.století. A mohu vám potvrdit že to se jí opravdu povedlo. Knížka se skvěle čte, za chvilku ji máte přečtenou. Jestli ale smím radit, nespěchejte. Vychutnejte si pocity našich mladých hrdinů, a jejich osudy.



Nejen za recenzní výtisk, ale i za práci kterou si s knihou dali, děkuji Nakladatelství Omega.

Hodnocení : 4/5

Autor: Alexandre Dumas ml.
Název: Dáma s Kaméliemi
Překladatel: Josef Soukup
Nakladatelství: Omega

3 komentáře:

  1. Obálka je krásná :) Chystám se, že si knížku přečtu, klasiku mám moc ráda a tohle vydání se mi líbí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to klasika kterou nic nezkazíš, takže si ji určitě přečti :) Můžeš dát vědět jak se ti líbila, budu jedině ráda :)

      Vymazat
  2. Obálka je vážně super, povedla se :)

    OdpovědětVymazat