sobota 5. dubna 2014

„Láska je jako rána, čím je hlubší, tím víc musí bolet…“


Není to tak dlouho, co jste si mohli přečíst recenzi na Pařížskou manželku, beletrizovaný životopis Ernesta Hemingwaye z pohledu jeho první manželky, Hadley.
Po jejím zveřejnění jsem dostala nabídku, ze které jsem málem skákala metr do vzduchu. Nakladatelství Metafora mi totiž nabídlo přečíst si další dílo o panu Hemingwayovi, a to ještě předtím než vyjde!
Ve čtvrtek jsem dostala ebook, v pátek začala číst, a v neděli bylo přečteno. Ano, k recenzi jsem se dostávala dlouho, ale i přesto doufám, že u vás bude mít Paní Hemingwayová stejně velký úspěch, jako měla u mě.





Naomi Woodová se narodila v Yorkshiru. V dětství se s rodiči odstěhovala do Hongkongu, po návratu ale začala studovat anglickou literaturu v Cambridge. Její první kniha Bezbožní chlapci vyšla jen v Anglii a Norsku, Paní Hemingwayová se ale překládala i ve Spojených státech, Maďarsku, Polsku, Španělsku, Rusku, a 15. dubna vyjde i u nás, v České republice.
Naomi přednáší o tvůrčím psaní na Goldsmithově univerzitě.

O osudových ženách pana Hemingwaye

Zatímco v Pařížské manželce vyprávěla o manželství s Ernestem Hemingwayem jeho první žena, v Paní Hemingwayové se seznámíme se všemi čtyřmi.
Hadley, Pauline alias Fife, Martha a Mary. To jsou ony. Ženy, které si získaly jeho srdce. Srdce výborného spisovatele, ale také alkoholika, a děvkaře. Buďme k sobě upřímní, je to tak.
Svým způsobem je miloval všechny. Ale a žádnou nevydržel. Byl to muž, kterého to vždy táhlo k jiné. Tak snadno jako odešel od Hadley k Fife, odešel i od Fife k Marthě. A tak dále, a tak dále.



Láska a vášeň, ale také rozchody a zloba

Byl to muž zapálený do své práce, ale i do alkoholu, a žen. Miloval pozornost slavných, měl vysoké ego, a špatně snášel „neplodné“ dny při práci. Díky tomu je kniha plná lásky, vášně, ale také rozchodů a zloby. Zamilovanost, láska, manželství, nevěra, rozvod - zamilovanost láska..vždyť víte – pořád do kola. Tyto ženy tvoří tak trochu absurdní kvarteto, v němž se přátelí i nenávidí.  Pokaždé vznikl milostný trojúhelník, ze kterého jedna odešla s pláčem.

Každá žena si myslí že je pro muže ta pravá. Že on je ten pravý pro ni. A myslela si to i každá paní Hemingwayová. Bohužel, každá se mýlila.




„Láska je jako rána, čím je hlubší, tím víc musí bolet…“

Jdeme v ní s dobou. Začínáme v Chicagu, Pokračujeme do Paříže, Antibes, Londýna, do Ameriky i na Kubu. Naomi Woodová má nevyčerpatelnou fantazii, a já si chci přečíst její další díla. Až knihu přečtete, pochopíte. Mistrně psaná Paní Hemingwayová je jistě jen začátkem.

Z knihy jsem byla nadšená. Je rozdělena do čtyř částí, na vyprávění čtyř manželek. Každá zde popisuje seznámení, šťastné manželství, podezření z nevěry, a boj o manžela.
Je perfektní psaná, čtivá, a nebudete ji chtít odložit. Ernesta budete chtít fackovat od začátku až do konce.
Po přečtení této knihy vím jistě, že být paní Hemingwayovou není žádné terno. Já osobně, bych o to nestála.

Za nabídku přečtení ještě před vydáním, tím pádem poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Nakladatelství Metafora.

Hodnocení: 5/5

Autor: Naomi Woodová
Název: Paní Hemingwayová
Překladatel: Eva Fuxová
Nakladatelství: Metafora

13 komentářů:

  1. To je vtipné, jak jsi předtím psala, že by sis Hemingwaye hned vzala, a teď ani náhodou. :D Ale chápu, on teda nebyl žádná výhra. :)
    Taky si na knihu dělám zálusk, takže děkuji za recenzi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vzpomínám si :D No, bylo to na začátku Pařížské manželky, a tam byl úžasný. Pak to šlo z kopce. Na konci Pařížské manželky jsem ho už měla v plánu profackovat, a v Paní Hemingwayové se to s ním už táhlo :D :)

      Vymazat
  2. Super recenzia, mám nutkanie si knihu okamžite prečítať! Inak mám taký "týždeň s Metaforou" :-D Napísala som recenziu na knihu Dáma ve zlatém, dnes som do nej pripísala ukážku a zajtra budem publikovať, a ešte si prečítala recenziu od teba na ich ďalšiu knihu :) Asi to bude nejaké znamenie, ale neviem, čoho :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám Metaforu moc ráda, zamilovala jsem si jejich sekci Životopisů, nejradši bych je doma měla všechny :)
      Na recenzi Dámy ve zlatém se moc těším, přijdu si ji přečíst :)

      Vymazat
  3. Knížku bych si hned přečetla, jen z recenze bych vyhodila tu hrubku (Ženy, které si získali ....)
    Lj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za upozornění, už jsem ji opravila :) jsem trubka O:)

      Vymazat
    2. To je jasné, po sobě to člověk nevidí, to musí přijít jiní "šťouralové" a ochránci jazyka českého :DDD
      Lj

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze, myslím, že velká většina životů po boku někoho takhle slavného nebyla zrovna procházka růžovým sadem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, musí to být složité, a vyčerpávající řekla bych :)

      Vymazat
  5. Paní Hemingwayovou si taky chci přečíst, zaujala mě už dřív, ale tvoje recenze mě nalákala ještě víc :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, jmenuji se "ALLIE REYNA" Jsem z USA. Byl jsem ženatý 7 let s Rubenem. Věci začaly být ošklivé a téměř vždy jsme měli boje a argumenty. Bylo to horší v okamžiku, kdy podal žádost o rozvod ... Snažil jsem se, abych změnil názor a zůstal se mnou, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a vyzkoušel všechno, ale pořád, nic nefungovalo.

    Průlom přišel, když mě někdo představil tomuto úžasnému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takových věcí, ale rozhodl jsem se neochotně zkusit, že jsem byl zoufalý a odešel bez možnosti volby ... On dělal zvláštní modlitby a používal kořeny a byliny ... Do 2 dnů on volal mě a byl omlouván za všechny emocionální trauma, které on mě způsobil, on se vrátil do domu a my nadále žít šťastně. co úžasný zázrak Baba Egbe udělal pro mě a mou rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým jsem se již léta zabýval

    Zavedl jsem ho do mnoha párů s problémy po celém světě a mají dobré zprávy ... Pevně ​​věřím, že někdo tam venku potřebuje jeho pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoliv typu kontaktujte nyní Baba Egbe prostřednictvím svého emailu: babaegbetemple@gmail.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818

    OdpovědětVymazat