úterý 27. května 2014

"Všechno je tak, jak je, a bude tak, jak bude."

Po téhle knize jsem se už dlouho sháněla, všude možně po bazarech, facebooku, apod. Byla č.1 na seznamu knih, které si chci „teď a hned“ koupit. A jak to dopadlo? Ti kteří sledují Facebook Knižní paralely to už ví. Nakonec jsem Staříka dostala jako dárek od mé drahé polovičky.
A o jakém že staříkovi to mluvím? No přece o tom stoletém! Co vylezl z okna a zmizel!




Poslední dobou sbírám jednoho dobrého autora za druhým. Jonas Jonasson je člověk plný humoru a nadsázky. A to se parádně odráží v  knize Stoletý stařík který vylezl z okna a zmizel. Nešetří sprostými výrazy ani humornými příběhy. Jedna absurdita střídá druhou, a vy se smějete od začátku až do konce.

U Staříka jsem udělala věc, kterou často nedělám. Naposledy jsem ji udělala u Zlodějky knih a dopadlo to dobře – tak proč to nerisknout znovu? A o čem že to mluvím? Jako první jsem viděla film. Před dvěma týdny jsme na něj vyrazili a ne,nezklamal. „Už na začátku, když vyhodil tu lišku do vzduchu dynamitem jsem věděl, že ten film nebude mít chybu.“ tak nějak to okomentoval přítel. A když se i jemu líbil film podle knižní předlohy, tak rozhodně nemohl být špatný, ne?



I když jsem věděla do čeho jdu, nebyla jsem zklamaná. Jako vždy byl film ochuzen o hromadu pikantních historek - a konec? Ten byl úplně jiný!
Nejspíš by jste si před čtením měli oprášit znalosti zeměpisu a historie, protože jinak budete možná trochu tápat, ale nebojte, nic závratného.

Kniha má dvě dějové linie. Jedna ze současnosti, konkrétně od pondělí, 2. května 2005. Ta druhá začíná roku 1905, Alanovým narozením a provází nás celým jeho dlouhým životem.
Kapitolu po kapitole se střídá přítomnost se vzpomínkami. Těžko říct která linie je vtipnější, protože se rozhodně zasmějete u obou.



Na začátku se seznamujeme s Alanem Karlssonem, naším stoletým staříkem. Ten se v den svých kulatých narozenin rozhodne zmizet, a vydat se na cestu. Na jakoukoli cestu, hlavně ať na ní nepotká sestru Alici! A tak opustí domov důchodců – jak jinak než oknem, a zmizí. Kdyby jen tušil,  jaké náhody ho budou každý den provázet , a jaké zážitky díky ním získá. Ve zkratce? Ukradne kufr s padesáti miliony, seznámí se se zlodějem, motorkářským gangem, sprostou zrzkou a slonicí Soňou. Chybět nebude ani pár mrtvol (omylem, samozřejmě) a policie.

Současnost nemá chybu. Tu ale nenajdete ani ve vzpomínkách, které nám Alan vypráví. Stejně jako spoustě dalších čtenářů, tady mi Alan připomínal Forresta Gumpa. Všude byl, změnil osudy spoustě lidí, a kolik věcí ovlivnil! Není marné být machrem přes výbušniny, a během chvíle sestrojit atomovou bombu. A když ani nevíte na čí straně stojíte, a politika vám je šumafuk – všichni vám utrhají ruce jen aby jste si společně dali sklenku kořalky. Kdyby to byl příběh podle skutečnosti, neučili by jsme se o nikom jiném než o Alanu Karlssonovi. Našli by jsme ho totiž u většiny významných událostí, a to všude po světě. Amerika, Čína, Korea, Paříž, samozřejmě i Švédsko a Bali.
I u téhle části se zasmějete. Jen si počkejte, až bude přemlouvat Stalina ať si oholí knír!


Pokud tedy hledáte knihu u které se budete smát tak nahlas až se budou lidé otáčet, Stoletý stařík je tu pro vás. Švédsko ji prohlásilo za nejoblíbenější knihu roku, já ji prohlašuji za nejlepší knihu měsíce května. Já jsem si Alana Karlssona, ale i jeho autora Jonase Jonassona tak zamilovala, že se nemůžu dočkat až zveřejním tuhle recenzi, a sáhnu po Anafalbetce, která uměla počítat.


Hodnocení: 5/5

Autor: Jonas Jonasson
Název: Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
Překladatel: Zbyněk Černík
Nakladatelství: Panteon

10 komentářů:

  1. A já ho vlastním taky. Skoro teda.. :D Přečetla jsem tedy jenom půlku, protože pak knížka putovaka ke kamarádce, ale to, co jsem mezitím přečetla, rozhodně stálo za to. :))
    Moc pěkná recenze:)
    A Alana bych si hrozně přála jako dědečka, který by mi povídal vtipné historky. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi ho pořád nedostala zpátky? :D já bych na tvém místě naléhala, nebo se ji ještě nevrátí :D Děkuji za pochvalu :) Alan by byl super dědeček, jen bych se bála že ho každou chvíli odvedou :D :)

      Vymazat
  2. Mne sa Stoletý stařík tiež páčil, aj keď som mala určité morálne výhrady voči niektorým častiam v minulosti. To už nebol postoj "som apolitický", ale "som trochu blbý" :-D Keby sa celá kniha niesla v duchu tej roviny zo súčasnosti s náhodnou a zábavnou zločinnosťou, páčilo by sa mi to viac. Preto zatiaľ s Analfabetkou čakám, čo na ňu budú hovoriť ostatní :) Pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně :D je pravda, že takový prostě byl :D Vždycky jsem se těšila až zas přijde realita, ale po přečtení knihy jsem musela uznat že minulost byla také skvělá. Myslím si, že by ze Staříka mohli být dvě knihy. Jedna Stařík alias Švejk - příběhy z minulosti, a druhá komediální detektivka se slonicí Soňou a padesáti miliony :) děkuji :)

      Vymazat
  3. Já jsem právě za padesátou stránkou Analfabetky, a můžu zatím říct jen - paráda. Jonasson je vážně výborný spisovatel, neskutečně vtipný a schopný vytvořit jakoukoliv situaci. Stařík je perfektní, byl by hřích ho nemilovat! :)

    OdpovědětVymazat
  4. pekna recenze, na starika se taky chystam a chtela bych stihnout jeste kino :)

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O NEREZOVÝ ŠEJKR na koktejly nebo kávičku
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/05/letni-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  5. Safra, já si to snad budu muset přečíst, poslouchala jsem to jako audio a zase až tolik jsem se nebavila, možná je to tou formou, určitě si ho zkusím aspoň půjčit v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím se přiznat, že audio knihu jsem nikdy nečetla - teda vlastně neslyšela :D :) stojí za to to vyzkoušet? :) určitě zkus i knižní verzi, mě se moc líbila :)

      Vymazat