pátek 15. srpna 2014

Imaginární kamarádi s to s námi nemají lehké

Už jen ten název. Koho by to nenalákalo! Paměti imaginárního kamaráda. Přečetla jsem si anotaci a měla jasno. Věděla jsem, že se jedná o neskutečný příběh který mi objasní spoustu věcí. A ten způsob vyprávění? Tuhle knihu jsem musela mít!




Hlavním protagonistou je osmiletý autista Max spolu se svým imaginárním kamarádem Budem. A právě Budo nám vyprávím celý příběh. No, není to skvělé? Já z toho byla nadšená. Žádná třetí osoba v roli vypravěče. Vše vypráví imaginární kamarád.
Kniha si mě získala okamžitě po tom co jsem se to dozvěděla.
Upřímně, vám to vážně nepřijde fascinující?

Max si mě vymyslel, když mu byly čtyři, a já se prostě najednou objevil a bylo to. Když jsem se narodil, znal jsem jen tolik, kolik znal Max. Uměl jsem barvy a pár čísel a věděl jsem, jak se různé věci jmenují, třeba stůl, mikrovlnka nebo mateřská letadlová loď. Měl jsem hlavu plnou přesně těch věcí, které tak může znát čtyřletý kluk. Ale Max si mě vymyslel o mnohem staršího, než byl on sám. Bylo mi tak kolem patnácti, počítám. Možná i víc, těžko říct. Nejsem o moc větší než Max, ale rozhodně jsem jiný. Už když jsem se narodil, byl jsem zralejší a vyrovnanější než on. Chápal jsem věci, které ho mátly. Uměl jsem vyřešit problémy, se kterými Max nehnul. Možná to takhle mají při narození všichni imaginární kamarádi. Nevím.



Max je jiný. Tedy alespoň podle jeho spolužáků, ale vlastně i rodičů. Max je totiž autista. Nesnáší doteky ostatních lidí, nerad s nimi navazuje rozhovory. Nejraději se cítí ve svém světě. Pro ostatní je zamlklý a nenápadný. V jeho světě je ale vše jinak. Má svého věrného kamaráda Buda, který mu se vším pomůže. Chodí zkontrolovat záchod dřív než Max, aby tam nepotkal své spolužáky. Vypráví si příběhy a řeší spolu problémy. Jsou to zkrátka parťáci.

Já osobně nechápu, proč Max připadá všem tak komplikovaný. Jen zkrátka nemá lidi řád stejným způsobem jako ostatní děti. Má je rád, ale po svém. Má lidi rád zdálky. Čím se od Maxe držíte dál, tím vás má radši.
Pak také nemá rád doteky. Když se Maxe někdo dotkne, celý svět se rozbliká a roztřese. Tak mi to jednou popsal.
Já se Maxe dotknout nemůžu a on se nemůže dotknout mě. Možná proto spolu vycházíme tak dobře.



Pohodu ale zkazí paní učitelka Pattersonová. Před několika lety jí zemřel syn, a ona se zbláznila do Maxe. Ve škole mu dělá ošetřovatelku, ve skutečnosti ale pracuje na něčem jiném. Každý den vodí Maxe zadním vchodem na parkoviště, k sobě do auta. Nejdříve na minutu, později na pět až deset. Pracuje totiž na důvěře. Důvěře, která se stane pro Maxe osudnou.
Budo má zakázáno s ním do auta chodit, a tak jen bezmocně čeká. Po několika dnech se ale Max z parkoviště nevrátí, a Budo ví že je zle.
Paní Pattersonová Maxe unesla, a drží ho ve sklepním pokoji. V pokoji, který zařídila přesně pro Maxe. Jsou tu všude jeho oblíbené postavičky, a hromady lega které on miluje. Max  cítí dobře, nedělá problémy, a paní učitelka je spokojená.

Co by to ale byl Budo za kamaráda, když by se nepokusil Maxe zachránit? Věřte, že to nemá lehké. Nemůže s nikým mluvit, na nic sáhnout, křičí do prázdna. Je tu ale pár osůbek se kterými mluvit může. Budo přece není jediný imaginární kamarád. Imaginárních kamarádů je spousta. A Budo si pozve na záchranu Maxe imaginární kamarády z nemocnice.



Zní to jako skvělá pohádka, že? Ano, dá se to tak brát. Pro mě to tak ale nebylo. Byl to poutavý příběh u kterého jsem se smála, ale také zaháněla slzy.
Díky této knížce se dostanete pod kůži malému autistovi, budete chápat jeho svět. Už to pro vás nikdy nebude ten „chudák malý postižený kluk“.
A imaginární kamarád je skvělé zpestření. Vše co napadá Buda je přeci z Maxovi hlavy!

Vím, zní to už jako klišé. Ale takhle kniha opravdu změní váš pohled na spoustu věcí. Budete o ní vyprávět, budete ji doporučovat. Pro někoho to bude pohádková četba, pro jiného zas naučný příběh.
Já už vím, že na Buda a Maxe nikdy nezapomenu.

Zajímalo by mě, co vy a imaginární kamarádi? Měli jste nějakého?

Hodnocení : 5/5

Název: Paměti imaginárního kamaráda
Autor: Matthew Dicks
Překladatel: Dominika Křesťanová
Nakladatelství: Argo

19 komentářů:

  1. Já se na tu knihu 2x koukala v knihkupectví a zaujala mě, přitáhla mou pozornost především díky obálce a názvu. Ale pořád se rozmýšlím. :) Podle tvé recenze by se mi to mohlo líbit. Bohužel mám teď hluboko do kapsy, takže budu obíhat knihovny. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já po ní také dlouho pokukovala. Ale když pak padla věta "Vyber si dvě knihy" v jedné ruce jsem si odnášela Imaginárního kamaráda, v druhé Oveho :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze, se kterou naprosto souhlasím! :) Paměti jsem četla už před více než rokem v angličtině a naprosto jsem se do té knihy zamilovala. A jsem moc ráda, že vyšla i u nás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Tak to ti závidím, přečíst si tohle už před rokem - paráda :)

      Vymazat
  3. Tu knížku musím mít! :O Myslím, že je další na seznamu! :)

    http://my-little-boring-me.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Jéj, ja som si knižku včera kúpila a tvoja recenzia ma iba presvedčila, že to bola skvelá voľba :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze na očividně naprosto úchvatnou knihu! Už jsem ji také párkrát postřehla, vždy s jistým zájmem. :) Věřím, že se mi bude líbit stejně jako Tobě. :) Trochu mi to připomnělo knihu Žena, která se ponořila do srdce světa. :) Ta uchvátila mě. :)

    Hnízdo zvrhlé Narcisky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti, rozhodně Tě nezklame. Já byla jen a jen nadšená. Žena, která ponořila srdce to světa? Píši si! :)

      Vymazat
    2. Ještě jsem ji viděla u nás v Levných knihách. :) Kdybys tam měla teď někdy cestu, koukni se. Kdyby ji neměli, mohu se kouknout ještě u nás, když tak bych Ti ji koupila. :) Je vážně moc pěkná. :)

      Hnízdo zvrhlé Narcisky

      Vymazat
  6. Tá kniha vyzerá naozaj úžasne! Už som na ňu pokukovala a musím povedať, že tvoja nadšená recenzia ma naozaj navnadila! Rada sa nechám dojať. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to po ní určitě sáhni :) Myslím si, že nesáhneš vedle :)

      Vymazat
  7. Výborná recenze na hodne zajimave vypadajici knihu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ámen :) Jedno z nejpříjemnějších překvapení tohoto roku :))

    OdpovědětVymazat
  9. Krásná recenze, imaginárního kamaráda jsem nikdy neměla, ale tuhle knížku jsem si napsala na seznam už díky Margaretě :)

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělá recenze a velice zajímavá kniha. Imaginární přátelé a psychologie je fascinující téma (aspoň z mého pohledu) :) Ale taky je to knížka o únosu malého kluka učitelkou.. Mohla by knížka zaujmout i kluka? Tak nějak cítím ze nejsem její cílová skupina.. :D

    OdpovědětVymazat