pondělí 2. června 2014

Odkdy umějí analfabeti počítat?

Přála jsem si Staříka, a Analfabetku. Už v minulé recenzi jsem vám zmiňovala že jsem Staříka dostala. To jsem ale nezmínila, že kromě něj jsem dostala i Analfabetku!
Stařík nezklamal, a tak jsem se vrhla natěšená jak blázen na další očekávaný bestseller od Jonase Jonassona – Analfabetku, která uměla počítat.



S autorem jsem už měla zkušenost, a tak jsem věděla co očekávat. Pro něj typický humor,
neobvyklé situace, postavy které si zamilujete. Podle toho poznáte jeho rukopis Jonassona.
Ve fantazii se meze nekladou, a on to dobře ví.

Pročítala jsem si názory ostatních na různých stránkách, a dost mě zklamaly názory typu „Oproti staříkovi nic moc.“. Ano, jistě – stařík byl vtipnější než Nombeko. Ale copak vy by jste si chtěli přečíst knihu úplně stejnou s tou předchozí?



V knize se nám objevují dvě dějové linky, které se nám ale protnou ještě než se stihneme rozkoukat.
S jako první se seznámíme s Nombeko, malou jihoafrickou dívkou, údajně analfabetkou– v téhle době byli všichni černoši stále tou nejnižší vrstvou, analfabet tu byl zkrátka každý. Pracuje jako vynašečka latrín v Johannesburgu. Pozice nic moc, ale je jasné že se dokáže vypracovat. Původně dělala asistentku, nakonec šéfovou – a to v pouhých čtrnácti letech! Je to totiž rozená matematička, což jsem jí já mohla jen závidět.
Čas ale běží, a Nombeko se ocitá jako služka jednoho hloupého, a neskutečně arogantního inženýra, kterému pomáhá s výrobou atomových bomb.

V druhé rovině se narodí Holger, a Holger. Synové politického šílence. Holger 1 jde ve šlépějích svého otce, neustále se bouří a je nespokojený, zatímco Hoger 2, který oficiálně neexistuje je ten mírumilovný a hodný.
A blížíme se k bodu, kde se jejich cesty setkají. Konkrétně tedy Nombeko a Holgera 2.
A také vlastně atomové bomby, tří číňaněk, agentů A a B – zábava je tu!



Jaké patálie budou doprovázet Holgery, Nombeko a atomovou bombu v dřevěné krabici? To si ani neumíte představit! Ano, na názorech ostatních něco je – není to tak vtipné jako stařík, ale rozhodně je to perfektní, a já se smála pořád. Nombeko je inteligentní racionálně přemýšlející žena, tak po ní prosím nechtějte aby se chovala jako stoletej dědek ;)

Jonas Jonasson se opět vyznamenal, a zaměstnal moji pozornost na hodně dlouhou dobu. Budu doufat, že se mu bude nadále dařit, a že jeho knihy u nás budou vycházet. Většina knihy se odehrává ve Švédsku, které se díky němu stává mým oblíbeným místem. Podle všeho tam žijí úžasní lidé!



Počet absurdních situací se rozhodně nezmenšil, a já neměla šanci se začít nudit. Kniha byla za dvě odpoledne přečtená, čímž jsem sice prohrála sázku „Do pátku ji máš přečtenou.“ - „Nene, to nestíhám.“ rozhodně to ale byla dokonalá odpoledne.

Pokud máte chuť na pořádnou oddechovku u které se si budete otírat slzy smíchu ze tváří – jděte do Analfabetky. A prosím, po jejím přečtení každého mlaťte po hlavě pokud vám bude říkat že na staříka prostě nemá. Pro mě je totiž č. 1.

Hodnocení: 5/5

Autor: Jonas Jonasson
Název: Analfabetka, která uměla počítat
Překladatel: Luisa Robovská
Nakladatelství: Panteon

9 komentářů:

  1. Budu mlátit každého, dle tvého povelu. Akorát já se zkrátka nacházím vždy ve polečnosti, kdy jediný pořádný čtenář jsem já sama a ostatní četli maximálně slabikář. Konec. :D :)
    Analfabetka mě láká! :) A moc pěkná recenze. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsi skvělá :D já jsem na tom bohužel stejně, naštěstí budu od září bydlet s knihomolkou, tak to si budem vegetit :))
      Rozhodně si ji přečti, je výborná :)) děkuji :)

      Vymazat
  2. Po knížce už nějakou dobu pokukuji a touhle recenzí jsi mě rozhodně přesvědčila o tom, že si ji musím pořídit! Ale vážně pojmenovat oba dva své syny jménem Holger je dost...divný. Kdo se v tom má potom vyznat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejich tatínek to prostě neměl v hlavě v pořádku..to ale poznáš sama, rozhodně se na ní vrhni! :)

      Vymazat
    2. Verčo, mám z tebe obrovskou radost, za takovou recenzi by se nemusel stydět ani profesionál.... a omlouvám se, že reaguji pozdě. Až teď mi došlo, že máš knižní blog....

      Vymazat
    3. Děkuji mockrát! :) To s tím profesionálem je dost velká nadsázka, ale moc si jí vážím :) Budu ráda když se zavítáš častěji :)

      Vymazat
  3. Po tomhle pořád pokuju a říkám si, že to asi nebude nic pro mě... Ale jak tak teď čtu tu recenzi... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud jsem tě přesvědčila, jsem moc ráda! :) myslím si že Analfabetka patří mezi četbu, kterou nic nezkazíš :)

      Vymazat
  4. Mně osobně se Analfabetka líbí víc než Stařík a plně souhlasím s Veronikou Janouškovou, že komu se Analfabetka nezdá dost dobrá, toho je dobré proplesknout:-)

    OdpovědětVymazat