sobota 2. srpna 2014

Když kukačka dokuká..

Nejspíš je každému jasné, proč se zrovna Volání kukačky objevilo na mém seznamu knih k přečtení. Je to poměrně dost diskutovaná detektivka, na kterou slýchám různorodé názory. A pseudonym -  nepseodonym – celý svět ví kdo za ní stojí.
A jak obálka hlásí - je to kniha, kterou čte celý svět.




Přiznávám, ze začátku jsem měla trochu obavy. Joanne  Kathleen Rowlingovou mám – stejně jako většina z nás – v mysli zaškatulkovanou jako autorku knih našeho dětství, Harryho Pottera. A jelikož bylo Volání kukačky moji první knihou mimo sedmidílnou sérii, trochu jsem se jí bála.
Nedokázala jsem si představit něco jiného – nového z pera této slavné spisovatelky.

A přesně jak jsem očekávala, byla jsem mile překvapena. Dostala se mi totiž do ruky příjemná detektivka, která si udržela mou pozornost – a přesto nebyla „přitažená za vlasy“. Chvílemi hodně popisná, přesto žádný extrém který by se nedal zvládnout. Neměla jsem žádný problém nechat se vtáhnout do děje a čekat co bude dál. Příběh si mě získal, a já sledovala každý krok Cormorana Strika.



Právě on je naším hlavním hrdinou, respektive je soukromým detektivem. Vyšetřuje vraždu nesmírně krásné a stejně tak bohaté modelky. Všemi oblíbená Lula Landryová se zřítila z balkonu, a pro policii je je případ téměř okamžitě vyřešen. Verdikt? Sebevražda.
S tím však nesouhlasí její bratr, který si najme Cormorana Strika jako „soukromé očko“. Zaplatí mu dvojnásobnou částku, a chce znát pravdu.

Není to detektivka stavěná jen na případu. Proplétáme se také životem Strika i jeho nové asistentky Robin. Seznamujeme se se všemi přáteli a rodinou Luly, snažíme se ji blíže poznat. Odhalujeme roušku minulosti, a nestačíme se divit.



Nečekejte žádnou napodobeninu severské krimi. Tohle je úplně z jiného šálku čaje. Žádné drama, střílení, krev a násilí. Tady je vidět ta opravdová detektivní práce. Hledání důkazů a svědků – a to pořád dokola. Potvrzuje nám, že ne vždy vše jde tak hladce jak by jsme rádi, a že obstarat si pořádný důkaz není žádná sranda.

Jak je všem jasné, Volání kukačky si mě získalo. Nebyla jsem z něj ale tolik nadšená jako „celý svět“ - viz obálka. Myslím si, že celý svět jí četl a byl z ní nadšen jen z jednoho prostého důvodu. Napsala ji přece paní Rowlingová, takže musí být skvělá, ne?
Já se na to vůbec nedívala z téhle strany. Ať si ji napsal kdo chtěl, ať okolí ní bylo šílenství jaké chtělo – mě šlo o knihu, ne o autora. A kniha měla úspěch.



Je to kvalitně napsaná kniha se zajímavou zápletkou a ještě zajímavějším rozuzlením.
A pokud hledáte příjemnou oddechovou detektivku, rozhodně vám Volání kukačky doporučuji.

Recenzní výtisk mi poskytl Webmagazín Rozhledna, a já mu za něj moc děkuji.
Recenzi naleznete i na jejich stránkách.


Hodnocení: 4/5

Autor:  Robert Galbraith
Název: Volání kukačky
Překladatel: Ladislav Šenkyřík
Nakladatelství: Plus

11 komentářů:

  1. Skvěle napsaná recenze! Já Tvoje recenze prostě žeru!!! :) (A Ty víš, jak na tom se čtením recenzí jsem.) Určitě si knihu píši na svůj dlouhý seznam. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybys jen tušila jakou mi děláš radost! Jsi vážně zlatá. Mockrát děkuji, jsem ráda že se ti líbí. A dnes? Dnes jsi mi u Kukačky udělala obzvlášť radost :)

      Vymazat
  2. Stále se rozmýšlím, jestli si tuto knihu přečíst a ty jsi mě svou recenzí pořádně navnadila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na ní byla hodně natěšená, a nakonec naštěstí nezklamala. Být tebou, dám jí šanci :)

      Vymazat
  3. Mám ji doma a chystám se na ní, ale ten čas... Možná to po Tvé krásné recenzi přehodnotím a šoupnu ji dopředu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda že se Ti recenze líbila! :) Budu ráda když si posuneš, jsem zvědavá na názor :)

      Vymazat
  4. Mám doma od Rowlingové Prázdné místo i Volání kukačky, ale ještě jsem ani jedno nečetla. I když to Volání kukačky mě láká přece jenom kousek víc než Prázdné místo. Ráda bych se na tu knížku mrkla, ale ten nedostatek času, to je děs. :)
    Moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Prázdné místo se chystám, snad nebudu zklamaná ani tentokrát :) Kukačka se mi moc líbila, snad bude i tobě :) děkuji! :)

      Vymazat
  5. Moc ti děkuji za recenzi, o knize už jsem slyšela. Přesně jak píšeš, já bych se taky neohlížela na to, jestli to napsal ten nebo ten autor... Chystám se na ni co nejdřív :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi jasné, že autorka byla odhalena kvůli popularitě..ale podle mě to o tom vůbec není :)

      Vymazat
  6. Hezky napsaná recenze, na knihu jsem zvědavá, protože na mě už čeká na poličce. Trochu se bojím, že styl psaní budu přirovnávat k HP, ale snad ne. :)

    OdpovědětVymazat