úterý 11. listopadu 2014

Muž, který se zřekl peněz, vás dostane

Pravidelní čtenáři už dávno ví, jak je pro mě důležité "žít s přírodou". Snažit se ji chránit, co nejméně zatěžovat, a zároveň z ní získavat co nejvíc. Něco dám, něco dostanu. Takový směnný obchod s matičkou Zemí, řekněme.
A z naší konzumní společnosti také nejsem na větvi. Brát si zbytečně víc než potřebuji? - Jaký je důvod ,prosím?



A tak když se ke mě dostala nabídka na knihu Muž, který se zřekl peněz a přežil, a já si přečetla její anotaci, musela jsem ji mít. Né že bych toužila po tom žít jako Amazonka daleko od všech, sama na sebe (protože tyhle choutky občas mám), ale uznejte sami.. Vážně vás ani trochu neláká představa nechat za sebou všechno, začít od znovu, lépe, ekologičtěji..a hlavně bez závislosti na společnosti?

"Nacházíme se na kritickém bodě dějin. Nemůžeme mít donekonečna rychlá auta, počítače o velikosti kreditek a všechno moderní vymoženosti, a zároveň čistý vzduch, hojnost děštných pralesů, čerstvou pitnou vodu a stabilní klima. Naše generace může mít jen jedno, nebo druhé, ale ne obojí. Lidstvo si musí vybrat. Obojí má své "náklady obětované přiležitosti." Přístroje, anebo příroda? Vyberte si špatně, a příští generace už nemusí mít ani jedno."



Tohle by snad nakoplo každého, ne? A tak jsem se do ní pustila. Prosím, nečekejte románovou tvorbu,  ani poučný příběh jako já. Já jsem si knihu představovala podobně jako Mnich, který prodal své ferrari. Očekávala jsem celistvý příběh, s poučením. A to se nestalo.
Zklamání? Možná..první dvě, tři stránky. Více ne. Když si totiž začnete zjišťovat okolnosti, najdete si články o autorovi, weby s rozhovory a informacemi " O bláznovi co se všeho vzdal", chytne vás to.
Ještě více si uvědomíte že je to všechno doopravdy. Žádný fiktivní příběh. Čistá realita.

Mark se nerozhodl žít bez peněz někde uprostřed džungle. To by to měl příliš jednoduché. Šel do toho po hlavě, a absolvovat svůj rok bez peněz nedaleko Bristolu. Tomu říkám odvaha! Nejen že byl tváří tvář pokušení, ale také čelil desítkám časopisů, novin, televizí..V podstatě o to mu šlo - dostat jeho "projekt" do povědomí svých spoluobčanů..takhle ve velkém to ale neočekával.



Když by jste ho viděli na "civilní" fotce, neřekli by jste to do něj. Viděli by jste ho někde v kanclíku, večer se sklenkou whisky. A nebyli by jste daleko od pravdy. Vždyť takhle si ještě nedávno žil. Užíval si života "ať to stojí, co to stojí".
Teď je z něj ale uplně jiný člověk. Proč by si vozil zadek v předraženém autě, když může jezdit stopem, nebo na kole? A doprava je jen to nejmenší..

O knize by se dalo říct, že je jak reportáží, dokumentem o tom že zvládneme cokoliv se nám zamane. Ale také je to "příručka", pokud by jste do toho chtěli jít s Markem. Najdete zde návody na výrobu raketových kamen, vlastního papíru i s inkoustem, nebo třeba zubní pasty. Mark totiž opravdu jel sám na sebe. Vše si promyslel, sehnal si příbytek, a jeho heslem pro celý rok bylo " Nic si nekoupit, postarat se o sebe sám".
Takhle kniha vás zvedne ze židle, a donutí se zamyslet. Po jejím dočtení budete chtít se vším seknout, a jít do toho taky. Jistě, kdo z nás by to doopravdy udělal.. ale když nic jiného, zamyslet se nás opravdu donutí. Přivede vás na spoustu zajímavých myšlenek, dodá vám inspiraci.



Pokud vás kniha zaujala, po jejím dočtení si určitě vyhledejte pár internetových stránek, zjistěte si více o Muži bez peněz, a "pošlete ji dál". Já ji dál posílám touto rencezí, protože si myslím že by se měla dostat po širšího povědomí.

Recenzní výtisk mi poskytl Webmagazín rozhledna, který mi poslední dobou otevírá oči svými knihami čím dál víc.

Hodnocení: 5/5

Název: Muž, který se zřekl peněz a přežil
Autor: Mark Boyle
Překladatel: Eva Kadlecová
Nakladatelství: CPress


10 komentářů:

  1. Výborné! Tohle je téma přesně pro mě!=) Knihu jsem zahlédla a podle názvu jsem očekávala něco podobného jako ty (Muž, který chtěl být šťastný byl fajn, ale jednou to stačilo), což mě až tolik nelákalo. Nicméně mě tvoje recenze vyvedla z omylu a vypadá to zajímavěji.;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda že se ti kniha zalíbila, a doufám že tě nadchne stejně jako mě! :)

      Vymazat
  2. Na tuhle recenzi jsem se těšila! Skvěle napsané, jsem ráda, že Tě nezklamala jako celek. :) Moc ráda si ji přečtu také, vážně by mě zajímalo, jak si žil a jak se o sebe postaral.

    Asi málokdo by byl schopen (a ochoten) žít jako on, chce to vážně pořádný koule, na druhou stranu by to mohlo člověka dovést k faktu, že už žijeme příliš "přepychově", zbytečně využíváme víc věcí, než je třeba....

    Hnízdo zvrhlé Narcisky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda že se Ti recenze líbila :) Pokud budeš chtít, půjčím Ti ji!

      Souhlasím. Tahle kniha nám dokazuje že zvládnout se dá cokoliv, jde ale o to, jestli to opravdu chceme, jestli v tom vidíme smysl, jestli nám to za to stojí :)

      Vymazat
  3. Tahle kniha mi hodně připomíná film "Into the wild". Hlavní hrdina se také rozhodne žít bez peněz, jen z toho co uloví a ještě k tomu na Ajlašce. Příběh mne tak zasáhl, že jsem na konci nejen brečela, ale rozhodla jsem se, že jednou podniknu to samé. Ale zpátky ke knize a tvé recenzi. Těším se, až se na ní vrhnu. Podle tvé recenze to vypadá ještě nádherněji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na film si vzpomínám, vyprávěla jsi mi o něm. A já se na něj stále nekoukla! Už mám ale název poznamenaný, a rozhodně ho zkouknu.
      Jsem ráda že se Ti recenze líbila, snad tě kniha nezklame :)

      Vymazat
  4. Toto je úžasné! Vážne. Len by ma zaujímalo, ako je to teraz s ním. Či sa rozhodol v tom pokračovať a čo ho vlastne ovplyvnilo, že sa takto rozhodol. Je to možné vyskúšať si, ak to človek nechce vyskúšať len sám? Predsa máme naplánované nejaké tie veci a myslím si, že i keď je to super, nie je to ideálna voľba pre každého, no každopádne je to fascinujúci človek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud si správně vzpomínám, žije takhle nadále. Pokud by tě to ale opravdu zajímalo, stačí jeho jméno napsat do googlu, a vyskáče Ti několik článků, i současných :)

      Vymazat
  5. Vypadá to hrozně zajímavě, nikdy jsem podobmnou knížku nečetla, díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat