sobota 4. ledna 2014

Hitler je v podstatě milý člověk. No vážně!


Tedy, alespoň v knize Timura Vermese.


Timur Vermes je německý novinář a spisovatel, narozený roku 1967 v Norimberku.
Je synem Maďara a Němky, má vystudované dějiny a politologii, a kniha Už je tady zas je jeho prvotinou!



Historie se opakuje?

Adolf Hitler. Nacista. Kancléř. Vrah. V roce 1939 ano. Ne ale v roce 2011.
V roce 2011 je to údajně pouhý zkrachovalý komik hrající si na Hitlera. Komik díky kterému se budete více než smát.

Ukázal jsem mu telefon. „Uměl byste se s tímhle dostat k něčemu, co se jmenuje jútúb?
Když se na plácku nedaleko Berlína probudí Adolf Hitler, najednou ho nikdo nebere jako hrozbu. Je to pro ně zoufalec. Blázen. Každý z něj má jen srandu, rozhodně ale ne obavy. „Strýček Dolfy“ je zděšený situací v Německu. A znovu se tedy objeví myšlenky sjednocení lidu apod.

„Soukmenovkyně a soukmenovci! ...“


Smích je naštěstí zdravý

Kniha je ale postavena na vtipných základech. Hitler, který našel zalíbení v počítači. V televizi. Hitler, co si sám nakupuje žiletky a hledá si byt. Hitler který má vlastní televizní pořad!
Víte, on je fakt milý! Obzvláště když čechrá malého chlapce po vlasech a kreslí mu autíčko. Nebo když utěšuje nešťastnou sekretářku.

Bylo jen třeba danou věc vyhledat pomocí nástroje zvaného „Google“ a výsledku se posléze dotknout oním báječným myším přístrojem. Po chvíli jsem si všiml, že beztak pokaždé skončím na stejné adrese, u pragermánské příručky zvané Wikipedie. Nebylo těžké si domyslet, že se jedná o složeninu odvozenou od encyklopedie a starogermánské badatelské krve Vikingů.


Ale pak vás to přejde..

Není to ale jen o humoru. Ten vás přejde když si uvědomíte, že v některých věcech má opravdu pravdu. Když si uvědomíte, že jeho myšlenky o dnešní společnosti souhlasí s vašimi. Tohle je ten moment, kdy knihu na pár vteřin odložíte, a zamyslíte se.

Ovšem z vojenského hlediska byla tahle republika beztak naprosto nepoužitelná. Všechny ty politické nuly nechaly v uplynulých letech zpustnout nejlepší armádu na světě do té míry, že by ji člověk nejraději komplet postavil ke zdi.
V čele státu stála neforemná ženština se šarmem smuteční vrby, která se zdiskreditovala už tím, že se šestatřicet let účastnila bolševického strašení na Východě, aniž to její okolí vnímalo jakkoli negativně.

Už je tady zas je kniha psaná mimořádně čtivě. Člověk ji prostě hltá. V pravidelných intervalech se střídají Hitlerovi myšlenky které jsou plné historie, zejména válek, a rozhovory s jeho okolím.
A co teprve ta obálka! Minimalismus – to je moje. A tady je spojen s vtipnou obálkou, podle které každý pozná, o čem že to čtete.

Hodnocení : 5/5

Autor: Timur Vermes
Název: Už je tady zas / Er ist wieder da
Překladatel: Michaela Škultéty
Nakladatelství: argo
Čtené vydání: 2013

6 komentářů:

  1. Už je tady zas jsem dostala letos k Vánocům, dlouho jsem si na ni brousila zuby. Hezká recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se o ní náhodou zmínila, a najednou byla pod stromečkem :) díky :)

      Vymazat
  2. Tvoje recenze je báječná. Opravdu jsi mě nalákala, tak na tuhle kihu se podívám pěkně z blízka. :-) Vypadá velice zajímavě a především zábavně. Díky z tip. :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze, na to že je nejspíš první! A tuto knihu si chci už delší dobu přečíst :)

    OdpovědětVymazat