čtvrtek 27. března 2014

Pařížská manželka byla jen jedna z mnoha

Viděli jste už tu skvělou řadu životopisných knih, od nakladatelství Metafora? Když jsem si je prohlížela, nevěděla, jsem po které sáhnout. Můj život, Impresionisté, Frida, Mladí romantici, Pařížská manželka..
Titul Pařížská manželka mi byl povědomý, věděla jsem, že to není tak dlouho co jsem na něj četla velmi kladnou recenzi. A kdo by se nechtěl dozvědět víc, o panu Hemingwayovi?! A tak jsem sáhla po Pařížské manželce.





Beletrizovaný román

Paula McLainová vystudovala poezii na univerzitě v Michiganu. Je autorkou dvou básnických sbírek, knihy vzpomínek Like Family a románů A Ticket to Ride a Pařížská manželka, kterou se dnes budeme zabývat.

Na začátku si prohlížíte obálku, titul, anotaci, a berete ji jako další životopis.  Otevřete ji, přečtete si prvních pár stránek, a je vám jasné že to tak není.
Nemusíme se tedy bát učebnicových pouček. Kde žil, kdo byl, jak se mu dařilo, že miloval lov, a jak zemřel všichni středoškolští studenti znají.
Tato kniha je psaná ich-formou, a to z pohledu Hadley, jeho první manželky.



Další manželský pár v Paříži

Kniha se odehrává na začátku 20. letech, v Paříži, kde se s Ernestem se seznamujeme jako s mladým, svéhlavým, a krásným rádoby spisovatelem. Nedaří se mu prosadit se, ale je velmi ambiciózní. Píše do novin, pracuje na povídkách, doufá v román. Časem se mu ale začne blýskat na lepší časy. Jeho přítelkyní se stane Gertuda Stainová, Zelda a Scott Fitzgeraldovi, začne cestovat každý týden někam jinam, v hlavě tisíce nápadů. Ve Španělsku si zamiluje býčí zápasy, které jsou námětem pro jeho další román.

Hadley je starší, nesmělá dívka, která se jím nechá okouzlit. Netrvalo to dlouho, a Paříž měla další manželský pár. Hadley byla pravým opakem Ernesta. Do ničeho se zbytečně nehrne, je milá, nekonfliktní. Svého muže podporuje, i když to ničí jejich manželství. Doprovází ho na cestách, jeho přátele přijímá za své. Když Ernest potřebuje tvořit, jde mu z cesty.
Každý je jako pár obdivuje.



S Ernestem není nic napořád

Časy se ale začnou měnit. Hadley čeká dítě, Ernestovi se nedaří, peněz je čím dál méně. Na zvrat v knize si budete muset počkat až do druhé poloviny. Na scéně se objeví Pauline, přítelkyně Hadley. Je nám všem určitě zcela jasné, jak tohle dopadne. Ernest se do ní poblázní, Pauline se stane jeho milenkou. A Hadley? Ta to trpí. Nechává si krást manžela, a čeká jak to celé dopadne. Pro nás nepředstavitelné, pro ni nutné.
Myslím si, že u této knihy můžu vyzradit konec. Koneckonců, jak skončil život Ernesta Hemingwaye víme všichni ze školních lavic.



Tahle kniha si mě získala, už po prvních pár stránkách.
Víte, na začátku knihy bych si Ernesta nejraději vzala, jak byl okouzlující. A na konci? Na konci bych ho nejraději profackovala. Díky ich-formě je kniha mnohem osobnější. Vtáhne vás do děje – ani nevíte jak. Najednou máte pocit, že je všechny znáte. Prohlížíte si obrazy v obýváku Gertudy Stainové, dáváte si drink se Zeldou, a soucítíte s Hadley. Chvílemi Ernesta milujete, pak zas nenávidíte. Užíváte si s nimi tu jejich životní jízdu. A na posledních stránkách je vám líto, že už je konec.

Paula McLainová měla výborný nápad, a já si myslím, že ho ocení i ti, kteří mají zájem o příjemný román, bez ohledu na Ernesta Hemingwaye.

Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji  nakladatelství Metafora.

Hodnocení: 5/5

Autor: Paula McLain
Překladatel: Eva Fuxová / The Paris Wife
Nakladatelství: Metafora

7 komentářů:

  1. Tieto beletrizované životopisy sú skvelá vec. :) Častokrát sú životy zaujímavých osobností také neuveriteľné, že keby to bola fikcia, klepala by som si na čelo, čo to kto vymyslel. S knihami od Metafory mám dobré skúsenosti, práve som od nich dočítala Dámu ve zlatém a bola vážne skvelá. K Parížskej manželke sa možno tiež raz dostanem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejradši bych jejich životopisy měla doma všechny, jsou fakt úžasné.Na dámu ve zlatém si přijdu přečíst recenzi, a Pařížskou manželku doporučuji! :)

      Vymazat
  2. Tahle recenze se ti opravdu povedla. I když bych normálně po knize nesáhla, nalákala jsi mě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to mě opravdu těší! :)

      Vymazat
    2. Souhlasím recenze se Ti opravdu moc povedla! :) A beletrizované životopisy jsou fajn, jen je problém s tím, kolik pravdy se v nich ukrývá a kolik ne :) Ale docela jsi mě také nalákala :)

      Vymazat
    3. Jsem moc ráda že se recenze líbí, děkuji :)
      S množstvím pravdy v beletrizovaných životopisech je to složité, ale tak jako tak mě vždycky uchvátí :)

      Vymazat
  3. Na jednu stranu je to zajímavý příběh, ale mám trochu nedůvěru k beletrizovaným životopisům. Autor je v nich sice vázaný tím, že dotyční opravdu žili, ale těžko můžeme zjistit, jestli se to všechno stalo zrovna takhle a ne třeba úplně jinak. Takže bych se do Pařížské manželky asi nepustila, ale tvoje recenze je moc pěkná :)

    OdpovědětVymazat