úterý 22. dubna 2014

Když Bestseller není bestsellerem.

Kniha zlevněná ze 250,- na 19,-? Beru, ať je jedná o cokoliv. Ano, takhle nějak vypadal můj nákup v Levných knihách. Cestou z nich jsem měla trochu obavy o co jde, ale nakonec? Kniha mě rozhodně  nezklamala. Je psaná z pohledu, který většina z nás nezná. My knihu vnímáme jako čtenáři, mnozí případně jako recenzenti. Tady se ale setkáváme na jedné straně s neúspěšným spisovatelem, na straně druhé s ředitelem nakladatelství.
Mnozí z vás již tuší, že se jedná o něco zajímavého. A ano, mají pravdu.




Kniha Bestseller sice není bestsellerem v pravém slova smyslu, každopádně je to vtipná a trefrá satira od Alessandra Gellenziho. Jak se dá očekávat, je jak spisovatelem, tak i nakladatelem. Narodil se v Itálii, později se ale přesunul do Anglie, kde založil hned několik nakladatelství. Prosadil se i jako překladatel, básník a dramatik. Vydal několik svých sbírek básní, satira Bestseller je však jeho prvotinou.

Neúspěšný spisovate, a věčný smolař

Jak už jsem prozradila v úvodu, kniha má dvě dějové linie. V první se seznamujeme s neúspěšným spisovatelem Jimem Talbotem, jehož životním snem je napsat román a proslavit se. Né že by už románů nenapsal dost, však má taky všechny ve svém psacím stole, a jeho rituálem je tisknutí 70 kopií a rozesílání jich desítkám nakladatelství. Žádné s ním ale nechce navázat spolupráci, a vydat jeho dílo. Román od románu si je čím dál tím víc jistý že tenhle je ten pravý, opak je ale pravdou, a jedno odmítnutí předbíhá druhé.



Odkopnutý ředitel nakladatelství

Druhá dějové linie nám představí Charlese Randalla, ředitele nakladatelství ve středných letech, který byl nucen odejít od své lásky - od práce kterou miloval, od nakladatelství které založil, a kterému věnoval 30 let své práce.  A kdo za to může? Partička zazobaných podvraťáků kterým jde jen o peníze. Chtějí na jeho místo dosadit mladého kluka kterého budou moci ovlivňovat. Určí si jaký bude ediční plán, jaká díla se budou vydávat, a hlavně – kolik za co zaplatí, a kolik za to budou chtít. Charles se ale nedá, a založí si vlastní nakladatelství, kterým se jim pokusí konkurovat. Má totiž v záloze dílo, kterým si dokáže získat pozornost.



Z této knihy vysloveně sálá britský humor. A nejspíše by se dala označit za nejlepší satiru jakou jsem kdy četla – ale moc jsem jich nečetla, takže na tom bych nezakládala. Obsahuje poměrně dlouhé kapitoly, což se vám moc nehodí když si chcete přečíst jen pár stránek ve frontě u pokladny. A pěkný zmatek v hlavě vám nadělají přechody mezi hlavními hrdiny. Jsou dost chaotické, a na čí straně jste se právě ocitli vám nejspíše dojde až  po pár větách.

Tak trochu tragikomedie mravů, praní špinavých peněz a úplatky, alkoholismus ke kterému časem klesne náš románopisec. Ve své podstatě je to kniha plná smutku a zklamání. Ale přesně tuhle část vyvažuje onen britský humor za který vděčíme autorovi.



Jak jsem psala už v začátku: „My knihu vnímáme jako čtenáři, mnozí případně jako recenzenti. Tady se ale setkáváme na jedné straně s neúspěšným spisovatelem, na straně druhé s ředitelem nakladatelství.“ A proto si myslím, že pohled z „druhé strany“ vás zaujme, a kniha nezklame.


Hodnocení: 4/5

Autor: Alessandro Gallenzi
Název: Bestseller
Překladatel:Petra Diestlerová 
Nakladatelství: Leda

20 komentářů:

  1. Zaujalo me tve recenzovani. Jak se mohu "dostat" k recenznim vytiskum a take psat?:))) Anna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to jsem moc ráda :)
      Rozhodně musíš mít nejdřív několik svých recenzí (čím více, tím lépe), a pak teprve zkusit napsat do nějakého nakladatelství. Budou potřebovat zjistit jak moc dobře píšeš (viz tvé recenze) a jakou máš návštěvnost/komentáře. A pak už to jde tak nějak samo.
      Pokud jsi se rozhodla začít psát receneze - tak moc gratuluji, a budu držet plalce do začátků :)

      Vymazat
    2. A doporučíš mi nějakéstránky kam napsat ? Anna

      Vymazat
    3. Zkus napsat do Omegy :) http://www.knihyomega.cz/pro-recenzenty.html

      Vymazat
  2. V Levných knihách se často najdou poklady ... a tvoje recenze mě teda pořádně navnadila, jak něco zavání satirou a britským humorem, skáču po tom jak žaba po muše. No a ještě spisovatel a/vs nakladatel tematika? No ideální kombinace! Hned to putuje do to-read listu :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě jen těší! :) Britský humor je moje parketa, takže kniha měla už od začátku jasný úspěch, a ta tématika je vážně neobvyklá, a parádní. Doufám že se bude líbit :)

      Vymazat
  3. Vyzerá to veľmi zaujímavo :) Knižku vidím prvýkrát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem ji jinde nez v Levných knihách neviděla. Evidentně není moc známá, každopádně je skvělá :)

      Vymazat
  4. To zní pěkně. :) O téhle knize jsem navíc ještě vůbec neslyšela, takže díky za rozšíření obzorů. Za 19 Kč fakt pěkná koupě. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krom Levných knih nejspíš nikde nebude. Knížka za dvacku?! Neber to! :)

      Vymazat
  5. Tak tohle si musím sehnat!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Super recenze, ale knihu jsem u nás v LK neviděla, zrada! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Už první odstavec mě dost zaujal, tahle knížka vypadá rozhodně zajímavě! :) Ono jakákoli knížka je o knížkách, vypadá to zajímavě :D
    Proč se mi zdá, že máme nějaké divné Levné knihy? :D Co tak čtu na blozích, všichni v nich vždycky naženou skvělé úlovky... a u nás nemají nikdy nic, jen takové ty staré laciné romány pro tetky :D
    pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám vážně radost! :) Přesně, tahle tématika je prostě super :)
      Z Levných knih si nic nedělej, já jsem měla s tímhle úlovkem štěstí po hodně dlouhé době :)

      Vymazat
  8. Musím říct, že to vypadá zajímavě. Asi se už vážně vypravím do Levných knih, jestli tam něco nepotkám... :D

    OdpovědětVymazat