úterý 8. dubna 2014

Protože Jonathan je v každém z nás

Je to motivační kniha, ale netluče vám do hlavy všechna moudra světa, a rady jak se máte chovat. Je maličká a neskutečně tenká. Hodinka na trávě v parku -  a je to. Ta hodinka vás ale opět změní. Změní váš pohled na svět, na lidi kolem sebe. A budete mít zas o čem přemýšlet. Budete chtít být rackem, a budete si připadat uprostřed hejna.





Americký spisovatel Richard Bach má s Jonathanem společnou touhu po létání. Jonathan Livingston Racek je jeho nejznámějším dílem z roku 1972, které bylo dokonce i zfilmováno. Letectví je jeho touhou už od 17 let. A stejně tak jako Jonathanovi, vydržela mu celý život.

Jak už to tak bývá, Jonathan je jiný než ostatní. Ne, nemá o křídlo navíc, ani o oko méně. Ale na rozdíl od ostatních má touhu. Touhu poznávat. Touhu plnit si své sny. A touhu létat. Smyslem života ostatních racků je jen křičet a šlapat po kamarádech kvůli jídlu. Celé dny tráví na plážích, a tupě zírají. Křičí, a jejich jedinou touhou je být lepší než ostatní, a sníst jim co nejvíce ryb. A tady to vše končí. Je to stereotyp. Den co den.



Takže ano, Jonathan je jiný než ostatní. Jeho snem je být co nejlepší v létání. Každý den, od rána do večera, létá a zkouší co nejlepší výkruty v co nejvyšší rychlosti. Když se mu to nepovede, zamyslí se co udělal špatně. Měl křídla moc pevná, nebo naopak volná? Měl je mít víc u těla? Znovu, a lépe!
Rád překonává fyziku, i řeči o tom, že „létání není pro racky“. Překonává sám sebe, a to ho dělá lepším.



Kniha není složitá. Naopak, je jednoduchá. Žádné složité souvětí či metafory, jen prosté vyprávění o životě jednoho racka kterého nebaví stereotyp, a má nutkání se zlepšovat ve věcech které mu za to stojí.
Záleží samozřejmě na tom, jak se na knihu budete dívat. Když se na ni budete koukat jen jako na „vyprávění o rackovi který si vypiloval létání, stal se výborným letcem, a nakonec učil i své žáky“ - moc si toho z knihy neodnesete.
Stačí když budete vnímat to, co vám chtěl autor sdělit. A najednou budete chápat. Pochopíte, že všechno v životě dokážeme, když si za tím půjdeme.


Myslím si, že každý kdo si knihu přečte si ji vezme za svou. A najde v ní dnešní „moderní“ svět.

Tuhle knihu přidávám na pomyslný seznam knih, které vás ovlivní.

Jak jsem již řekla: Je tak malá, že se vám vejde do kapsy. A přitom je dost velká na to, aby vás změnila.

Hodnocení: 5/5

Autor: Richard Bach
Název: Jonathan Livingston Racek
Překladatel: Zdeněk Hron
Nakladatelství: Argo

14 komentářů:

  1. Díky za tip, určitě si přečtu! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherná recenze! Asi jsem poslední dobou nějak naměkko, ale rozněžněla mě Tvá recenze. :D (Což není vůbec špatně.)

    Už jsem o tomhle díle dost slyšela, mám podobné knihy moc ráda, a po přečtení Tvé recenze mám o to větší chuť se do knihy pustit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A mě právě rozněžnil tvůj komentář! :D Což dělá každý kladný ohlas, takže děkuji! :)
      Je to skvělá knížka, takže Ti ji rozhodně doporučuji. Člověk během hodiny čtení pochopí, a znovu si připomene pár základních věcí, na které by se nemělo zapomínat :)

      Vymazat
    2. Takovýchto knih není nikdy dost. A člověk by se k nim měl vracet - klidně aspoň jednou za měsíc. Je důležité připomenout si, co skutečně stojí za to a že kolikrát řešíme do nebe volající kraviny, které nám za to nestojí.

      Čtení podobných knih mi přináší klid na duši. Teď jsem si vzpomněla na jednu, kterou jsem dostala od kamarádky k narozeninám pár let zpět. Jmenuje se Vítr dálek a napsal ji Sergio Bambarén - četla si? Jestli na ní někdy narazíš, stojí za to. :)

      Vymazat
    3. Vítr dálek..to neznám! Ale už mám poznamenáno, na tvé doporučení po ní sáhnu :)

      Vymazat
  3. Ano, přesně tak, tohle je kniha, která ovlivní, jak píšeš :) Racek nás učí nebát se být sám sebou. Nenásilně a poeticky. Teď si jen přečíst Most přes navždy, abys poznala Richarda Bacha v celé jeho kráse. Říká se, že je to nejkrásnější kniha o lásce. Pro mě rozhodně jedna z nejmilejších :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Most přes navždy. Zapisuji si! Zároveň s psaním komentáře už o ní něco hledám, a ano, zamlouvá se mi to. Děkuji za tip!
      A za krásný komentář :)

      Vymazat
  4. Krásná recenze a děkuji za příjemný tip. Já si občas jako racek připadám. Když mi něco nejde, strávit přemýšlením nad tím, proč a jak to udělat, tak dlouho, dokud na to nepřijdu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já to dělám podobně, bohužel ale u toho časem ztrácím nervy :D

      Vymazat
  5. Skvělá recenze! Zatím jsem o téhle knížce neslyšela, ale určitě si ji vyhledám, díky za tip! Jak ses k ní vlastně dostala? Náhoda nebo doporučení? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zhruba tak před rokem jsem na Racka četla moc pěknou recenzi. V té době jsem po knize nesáhla, ale před pár týdny, když nám prof. angličtiny nabízela anglické knihy, a já ji tam zahlídla - musela jsem po ní sáhnout. A udělala jsem dobře :)
      Děkuji za pochvalu :)

      Vymazat
  6. Moc povedená recenze, určitě po ní sáhnu, až budu mít chvilku klidu rozjímat. Takovéhle knihy mám moc ráda, jednoduchý příběh, ale za ním se skrývá mnohem víc. Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám že se Ti bude líbit, a že splní svůj účel :)

      Vymazat