pondělí 5. května 2014

O ženách, pro ženy

Stačila jedna skvělá recenze, jedna nová – a perfektní spolupráce, a zahlédnout tento titul v nabídce. Už dopředu jsem věděla že nešlápnu vedle, a ne, nešlápla jsem.
Na čem záleží je román který vás vezme za srdce. Budete osud každé osůbky prožívat tak, jako ten svůj. A nemusíte se bát – nejedná se o žádný laciný románek. Jinak by přece nepatřil do kategorie Inteligentní romány pro inteligentní ženy, ne?





S Emily Giffin jsem se seznámila poprvé, a stálo to za to. Píše totiž skvěle, a opravdu neskutečně čtivě. Vystudovala práva, ale po přestěhování se z Ameriky do Londýna se psaní románů začala věnovat na plný úvazek. Její první knihu odmítlo osm nakladatelství, a při návratu zpět do Ameriky se na ní usmálo štěstí – za rok ji vyšel její první román. V této době se jí začalo dařit, a Na čem záleží je tomu důkazem.





Když čtete o věcech které vám nejsou až tolik blízké, neprožíváte to tak. Říkat si můžete co chcete, ano, kniha se vám líbí a vy ji hltáte, ale když se v řádkách začne objevovat osud který se vás dotýká, nebo může dotýkat  - vše je jinak.

Kniha nám vypráví osud dvou žen, které se neznají, ale nebude to trvat dlouho a jejich osudy se protnou. Každá je jiná, a jejich příběhy se střídají po kapitolách. Hned v první kapitole se seznámíme s Tessou – ženuška v domácnosti, neustále upravená, dvě děti a pohledný manžel. Nechává se strhnout svými přítelkyněmi, a moc ráda řeší klepy. Ano, po pár kapitolách vám bude připomínat Stepfordskou paničku, no vážně!
Druhou protagonistkou je Valerie. Právnička, která žije se svým synem a bratrem. Myslím že se vše dalo  shrnout tím, že je přesný opak Tessy.



Valeriin syn utrpí těžké popáleniny na oslavě narozenin svého kamaráda, a tady se nám celý příběh rozběhne. V čem že to celé vězí? Charlieho ošetřující lékař je Tessyn manžel. Ano, všem už je to jasné, já vím. Valerie se zamiluje do lékaře svého syna, a vznikne nám milostný trojúhelník. A je to pravda, ale právě tady se dostáváme z významu názvu naší knihy. Na čem záleží. Na čem záleží?

Tenhle jednoduchý a čtivý románek vás totiž donutí k zamyšlení. Objevují se otázky, a vy máte potřebu znát odpovědi. Co bych dělala kdyby se tohle stalo mému dítěti? Žalovala bych ty, kteří ho měli na starost? Co bych dělala kdyby mě můj muž podvedl? Odpustila bych mu? Jde vůbec odpustit nevěru? Rozvedla se? A co děti? Nebo bych snad dělala že se nic nestalo jen pro „rodinné štěstí“ ?



Všichni si říkáme „nám se to nemůže stát“. Ale po přečtení Na čem záleží najednou přemítáme o věcech, nad kterými se jinak nepozastavujeme. Příběh je neskutečně reálný, děsivý,ale také výborně napsaný. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout, a po jejím přečtení jsem si přidala jméno Emily Giffin na seznam oblíbených autorů.
Takhle skvělých knih si totiž chci přečíst co nejvíc.

Za možnost navázání nové spolupráce, i za recenzní výtisk bych ráda poděkovala Nakladatelství Domino.

P.S. : Takhle perfektně zabalené knihy jsem ještě nikdy nedostala. Tisíceré díky! :)

P.P.S. : Všem čtenářům se omlouvám za tyhle příšerné fotky. Ale to je tak, když si usmyslíte že večer v osm půjdete nafotit recenzi. Buď jsou od žárovek žluté, nebo od světla venku přesvícené. Vím že to není omluva, ale když ne kvalitní fotky knížek, pořídila jsem si detailní fotky šnečků na zahradě. :)



Hodnocení: 5/5

Autor: Emily Giffin
Název: Na čem záleží
Překladatel: Jana Vlčková
Nakladatelství: Domino

12 komentářů:

  1. z inteligentnich romanu pro inteligentni zeny jsem cetla uz dve knizky a treti mam doma, k tehle jsem se jeste nedostala, ale vypada to super :)

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O ODZNÁČKY A KNÍŽKU
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze sekce inteligentních románů je to má první kniha, ale rozhodně mám v plánu sáhnout po další :)
      Děkuji za pozvánku do soutěže :)

      Vymazat
  2. Táto kniha ma hrozne zaujala, už len tým veľavýznamným názvom, aj jednou recenziou, ktorú som na ňu čítala (zrejme tú istú ako ty :) ). Vyzerá to na fakt dobrú knihu, a keďže sa cítim ako inteligentná žena, ktorá má rada inteligentné romány, skúsim sa po nej poobzerať :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je opravdu perfektní, doporučuji jí :) Mezi inteligentní ženy se raději řadit nebudu, ale inteligentní romány? Rozhodně! :)

      Vymazat
  3. Hmmm, asi jí budu muset hodně rychle vytáhnout z poličky! :) Tahle edice od Domina je skvělá, četla jsem už dvě knihy a obě skvělé, takže se mi určitě bude líbit i tahle :) A fotky jsou pěkné! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z této edice je to zatím má první kniha, ale je vážně skvělá :) Určitě se ti líbit bude, jen do ní! :)

      Vymazat
    2. Když tak zkus ještě Tess Stimsons četla jsem Manželka, která utekla a taky se mi opravdu líbila :)

      Vymazat
  4. Neznie to teda zle :) Knižku nemám, no možno si ju kúpim :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak mě nejprve ohromila obálka. Tak hrozně moc se mi líbí, že i kdyby se mi příběh nelíbil, o čem tedy velmi pochybuji, tak knihu budu milovat kvůli její obálce. :D :)
    Moc hezká recenze a moc gratuluji k nové spolupráci! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, obálka je skvělá :) Naštěstí lze knihu milovat nejen kvůli obálce, ale i kvůli ději :)
      Děkuji! :)

      Vymazat