čtvrtek 22. května 2014

Snažme se být nápomocní naší planetě

Dopis z lásky? Zní to jako pěkná slaďárna, ale opak je pravdou. Když jsem se ale dočetla, že jde o Dopis naší planetě Zemi od buddhistického mnicha, řekla jsem si že do toho jdu. Meditace je moje oblíbené téma, a když má být spojené s poděkováním naší planetě , měla jsem jasno. Knížka vypadá opravdu zajímavě – objednávám.





Tentokrát jsem si info o autorovi vypůjčila z přebalu knihy. Život autora je tam totiž pěkně vystižený, a já bych vás o něj nerada připravila – tady je malý úryvek.
Thich Nhat Hanh, autor téhle knihy, rozený r. 1926 ve Vietnamu rozhodně nevedl vždy poklidný život. Od šestnácti let je buddhistickým mnichem, mírovým aktivistou a jedním nejznámějších světových představitelů angažovaného buddhismu. Jeho další knihou je Nic nekončí, nic neumírá.


Sami sebe vnímáme coby střed všeho a chceme mít zdravou Zemi pouze proto, abychom na ní my sami dokázali přežívat. Chceme dostatečně čistý vzduch, abychom mohli dýchat. Chceme dostatečně čistou vodu, abychom měli co pít. Ve skutečnosti ale nestačí zachránit jeden strom a používat netoxické produkty. Je nutné změnit celý náš vztah k Zemi. My sami jsme Země a naše vědomí je rovněž vědomím Země.

Dopis z lásky je jedna velká, a pořádně dlouhá myšlenka. Která vlastně nemá konce, a dokud bude existovat naše planeta, tahle myšlenka nikdy neskončí. Knížka má pouhopouhých 94 stránek. Je to počtem stránek nevelká, zato myšlenkou obrovská kniha.

Den co den trávíme mnoho hodin tím, že zapomínáme na skutečnost, že vůbec nějaké tělo máme. Natolik jsme se již nechali polapit počítači a vlastními problémy, až zapomínáme na to, že jsme i něco víc než jen naše vlastní mysl. Mnohé z nás souží nemoci, protože jsme zapomněli věnovat pozornost vlastním tělům. A stejně je tomu i se Zemí. Zapomněli jsme, že je naší součástí a že my jsme zase  součástí její. V důsledku toho jsme my i ona onemocněli. Jelikož se o Zemi nestaráme, je nemocná. 
A jsme nemocní i my sami.



Thich Nhat Hanh se rozhodl že napíše dopis. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby byl například pro jeho sestru, nebo maminku. Ale on se rozhodl napsat dopis naší milované planetě . V dopise popisuje náš přístup k Zemi, jak bychom ji měli chápat a hlavně – jak bychom ji měli respektovat.

Pokud bychom chtěli tvrdit, že naše planeta Země není nic než jen hrouda hmoty, mýlíme se. Planeta Země rozdává život a stará se o něj. A má tudíž svou moudrost.

Myslíte si, že musíte být mnichem, nebo buddhistou aby jste byli schopni uvolnit se, meditovat, vyprázdnit mysl? Aby jste se dokázali vcítit do naší planety a do jejích potřeb? Po přečtení téhle knihy si to myslet nebudete.



Naše Matka Země se o nás stará. Díky ní jsme se narodili, poskytuje nám vzduch, který dýcháme, dává nám teplo, aby ohřála naše těla, i vodu k pití. Naše planeta je velice štědrá matka která se o nás stará a dává nám všechno co potřebujeme.


Měli bychom si uvědomit, že dokud bude naše planeta nemocná, budeme nemocní i my. Že dokud nebudeme schopni uvědomit si přítomný okamžik a nemyslet na všechny problémy které máme, dál se rozhodně nepohneme.

Přicházíme o sepětí s vlastními rodinami, s vlastními předky i s vlastní přirozeností. Toto odcizení se podobá nemoci, která se šíří jako epidemie. Snažíme se ji řešit tím, že bereme prášky a hromadíme věci. Naše závislost na konzumu, na kupování a hromadění hmotných statků, které nepotřebujeme, vyvolává v Zemi obrovské napětí. Naše bažení po slávě, bohatství a moci je doslova nenasytné a vede k napětí v našich vlastních tělech stejně jako v celé planetě. 



Téma se mi moc líbilo, ale určité části byly na mě moc zdlouhavé. Celá kniha také není dopisem jak  naznačuje zavádějící název, dopis se objeví až v poslední části knihy, v poslední kapitole. Na mě byl dopis hodně popisný, každopádně se zpracování rozhodně povedlo. Po přečtení si budete prvních pár minut připadat jako Buddha.  Budete si myslet že všechno víte, a že dokážete spasit svět.
To se mi nejspíš nepoštěstí, rozhodně mám ale pocit, že jsem zas o něco moudřejší.
A to se vždycky hodí, ne?

Mnoho lidí si krátí čas na této nádherné planetě Zemi tím, že konzumují jídlo, alkohol, cigarety nebo to, co nám přinášejí média, jen aby zapomněli na to, co ve skutečnosti cítí. Dbalé myšlení nám může prodloužit čas, který je nám vyměřen, díky tomu, že nás přiměje, abychom si každý právě přítomný okamžik uvědomovali.

Za recenzní výtisk bych ráda poděkovala Nakladatelství Metafora, které mě tímto žánrem mile potěšilo.

Hodnocení: 3/5

Autor: Thich Nhat Hanh
Název: Dopis z lásky
Překladatel: Lumír Mikulka
Nakladatelství: Metafora

12 komentářů:

  1. Povedená recenze! Na knihu jsem už také koukala, celkem se mi líbila, ale nějak mi pak "utekla z dohledu". Al jednou bych si ji ráda přečetla, mám tenhle styl knih ráda. :)

    Což mě vede k otázce - znáš Osha? Četla jsi od něj něco? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda že se líbí, měla jsem z ní trochu obavy :) Určitě si jí přečti, rozhodně není špatná :)
      Osha znám ;) nic jsem nečetla, ale mám to v plánu. Doporučíš něco? ;)

      Vymazat
    2. Koukám, že už jsem neodpověděla. Hmmm, kdybych To měla doporučit pro začátek, zvolila bych asi Osud, svoboda a duše nebo Harmonie těla a mysli. :) Nebo také Nebezpečná pravda. :)

      Vymazat
  2. Recenzia sa ti skutočne podarila :) Ja síce na tento žáner príliš nie som, ale aj tak ma kniha zaujala. Vyzerá fakt podnetne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem vážně ráda že se líbí, dost jsem se jí bála :)) vypadá zajímavě, to rozhodně :)

      Vymazat
  3. Mám ráda tyto knihy s hlubokou myšlenkou, s nějakým posláním. Moc se mi líbí citace, kde je vidět hezká práce s takovým skrytým apelem na lidi. Ačkoliv teď nemám v plánu si knihu přečíst, ráda jsem si přečetla skvělou recenzi a rozšířila si obzory. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle knihy jsou stoprocentně zajímavé..jen na ně musí mít človět tu správnou náladu, a hlavně jistotu že si to chce přečíst. Jinak by to mohlo zkončit jedním velkým zklamáním :)

      Vymazat
  4. Já jsem ještě nikdy nečetla podobnou knížku, abych byla upřímná. Mně to moc připomíná učení, kde bychom měli, měli a měli něco udělat..:) já radši nějakou akci nebo dystopie. :) Ale knížka je to velmi zajímavá! ;)
    moc hezká recenze. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že někdy mi to "poučování " lezlo krkem, ale tahle knížka je rozhodně zajímavá. Akce je akce, to bezpochyby - ale někdy není naškodu trocha něčeho jiného :)

      Vymazat
  5. Tato kniha musí být moc zajímavá. Ty úryvky z ní mě moc zaujaly. Asi se do ní jednoho dne pustím a s radostí si ji přečtu. :-)
    Krásná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je plná hlubokých myšlenek - až jejich člověk po přečtení přeplněn. Stojí ale za to - a tak doufám že se ti bude líbit :)

      Vymazat
  6. Dej pak vědět jak se ti líbila :) Jsem zvědavá na názory ostatních lidí, jak na ně kniha zapůsobila :)

    OdpovědětVymazat