pátek 4. července 2014

Plyšáka do kufru, a vzhůru na prázdniny!

Nejspíš na to nevypadám (nebo ano?) ale jsem strašný kutil. Nejspíš to bude mít něco společného s mým studiem na umělecké škole, kdo ví? Samozřejmě že má, patří to totiž ke mně. Neskutečně ráda vytvářím nové věci, obzvláště když vím že za výsledkem stojím jen já. Jistě, někdy se výsledek nezdaří tak jak bylo v plánu a nás to na nějakou dobu odradí – za nějakou dobu to ale zkusíme zas – a když ne, je přeci tolik věcí které jsme ještě nezkusili!



Mám ale jednu (velkou) chybu. Nikdy jsem u toho pořádně nevydržela. Náušnice z korálků jsem vyráběla asi tři roky. Pletené košíky z drátků jsem zkusila jen jednou. Parfémové domácí svíčky, malování na sklo i lepení ubrousků – všechno jsem zkusila. Drátkování jsem pokoušela asi půl roku. Kreslení na textil  mám pořád ráda, a jednou za čas něco vytvořím. Vyřezávání ze dřeva? Odnesl to palec a nálada na další týden.
Zní to jako že jsem strašný nešika a nic mi nešlo tak jsem to vzdala, ale tak to nebylo. Spíš to nesplnilo mé očekávání a já měla potřebu vyzkoušet vše co se dá.



Tak to bylo i s Kamarády na výletě. Kdo by si nechtěl vyrobit vlastního plyšáka? Darovat roztomilého ježečka nebo medvídka mladšímu sourozenci nebo ho věnovat kamarádce pro dcerku? Obálka mě okouzlila a já věděla že to zkusím.
Teď ale přijde zklamání. Ještě jsem to nezkusila. Začalo to závěrečnými zkouškami ve škole, pokračovalo přes oslavy narozenin a skončilo prací v Zoo. Nemoc tomu nasadila  jen korunu.



To mi ale nebránilo v tom si celou knihu projít, pečlivě prostudovat postupy i fotografie a poznat co mě bude čekat. Rozhodně mám totiž v plánu se do toho vrhnout, a každého koho potkám obdarovat těmito mazlíky.



Ruční práce -  to je moje. Někdy ale nestačí jen nadšení a materiál – někdy to celé ztroskotá na špatně popsaném postupu. Nesrozumitelnost, spousta prapodivných zkratek a zmatených náčrtů? To je věc která dokáže pekelně zkomplikovat život.
Toho se ale v téhle knížečce bát nemusíte. Postupy jsou sice rozsáhlé, ale díky bohu za to! Vše je pečlivě rozepsané -  od oušek až po ocásek. Žádné španělské vesnice se bát nemusíte – když jsem to pochopila já – pro ostatní to bude hračka.


Mám vybraných několik favoritů, a rozhodně v průběhu prázdnin očekávejte ještě jeden článek na téma Kamarádi na výletě. Bude totiž obsahovat fotografie mých výtvorů a znovu hodnocení – tentokrát s více zkušenostmi.


Recenzní výtisk mi poskytlo nakladatelství Metafora, kterému bych tímto ráda poděkovala.

Hodnocení: 4/5

Autor: Cendrine Armani
Název: Kamarádi na výletě
Překladatel: Karina Guilbert
Nakladatelství: Metafora

5 komentářů:

  1. Práce v ZOO? Hustý!!! Na tuhle jejich knížku jsem koukala, je to kouzelné. Bohužel, já ty ruce levé mám a obě, navíc mi chybí trpělivost.
    Ale kdybys mi nějaké hezké zviřátko chtěla vytvořit, uctívala bych Tě. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brigádničím tam už druhý rok a strašně si to užívám! :) miluji to tam, jen pak chodím domu utahaná :))
      Chci se do toho pustit - uvidíme výsledek. Pokud se bude dařit - jak jsem psala v článku - budu rozdávat na počkání!

      Vymazat
  2. Plyšáčci vypadají hrozně roztomile! tak až bude někde sraz, tak si jednoho objednám, jo? :3 :) budeš i náležitě odměněna. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jsi hodně multifunkční :) ale upřímně, mám to podobně... vždycky se do něčeho pustím, ale málokdy mi to vydrží dlouho :(
    Každopádně pokud se do plyšáčků dáš, tak myslím, že to bude super, protože vypadají skvěle a mohla bys tím udělat lidem okolo obrovskou radost! :) budu se těšit na další článek :)

    OdpovědětVymazat