středa 27. srpna 2014

Není jóga jako jóga

(Bohužel) Nejsem žádný velký sportovec. Ze zdravotních důvodů jsem si na základní, ani střední škole tělocviku moc neužila – a vlastně mě to ke cvičení ani moc netáhlo.
Ale znáte to. Rostete, dospíváte, chcete se líbit, a najednou tady špíček, tady faldík. A tak jsem čas od času zkusila nějaké ty série cviků, na bříško, zadek – ale tím to končilo.



Za poslední měsíce jsem se ale posunula jinam. Začala jsem se o sebe zajímat, a to se vším všudy. Co jím, co piji, kde a za jakých podmínek byly vyrobeny mnou běžně používané produkty. Začala jsem číst knihy i weby o osobním rozvoji. A nemohl chybět ani nějaký ten pohyb.
A tak se do mého středu zájmu dostal běh, a jak je všem jasné -  jóga. V celku nenáročné cvičení, protáhne tělo, zpevní svaly, naučí dýchat.
Bohužel, chodit na skupinové cvičení nepřicházelo v úvahu, a nejsem typ co cvičí podle youtube.

Ale podle knihy? To je jiná. Moji zatím nejoblíbenější knihou byla Léčivá jóga. (O té ale jindy.)
A když jsem zjistila, že v mém oblíbeném nakladatelství vychází kniha Sport a jóga – bylo rozhodnuto.
Kniha slibovala podrobný rozpis cvičení i fotografie spolu se snadným návodem a rozpisem cviků na jednadvacet týdnů.
Byla jsem ráda, že kniha slibuje i zasvěcení do jogínského života a jeho filozofie Okamžitě jsem si psala o výtisk.


Když jsem si držela v ruce, byla jsem nadšená. Moderní obálka mne potěšila, a já se těšila na spoustu barevných fotografií. Proto bohužel následovalo zklamání. Po otevření jsem viděla jen hustě popsané stránky a sem tam nějakou  černobílou ilustraci budící dojem stáří tak padesáti let. V ilustracích nebylo možné se orientovat, natož na nich něco poznat. Muži na nich vypadali jako týraní hlady, a celkově mne obrázky dost děsily.
Pátrala jsem, a dozvěděla se že Sport a jóga u nás je v podstatě takové revydání. Samotná kniha totiž vyšla už v roce 1952. To ilustrace omlouvá, přesto bych ale ocenila nějakou zmínku na obalu knihy.

Kniha je ale velice obsáhlá co se týče textu. Pokud vás zajímá jóga jako taková, je to kniha pro vás. Rozsáhlé příběhy, rozsáhlé filozofické myšlenky, samotná podstata jógy. To vše v ní naleznete. Po podrobných popisech si zvládnete procvičit základní pozice, a dozvíte se jak pracovat se svým tělem. Díky této knize si uvědomíte jak je důležité poslouchat naše tělo, a ne si jen zacpat uši a hodit do sebe  „zázračnou pilulku“. Dozvíte se jak správně dýchat, a věřte, že je to sakra důležité.

Zdroj: http://oliveowlstudio.blogspot.cz/2013/07/yoga-and-fitness-typography-quotes.html

Přiznávám, nebylo to snadné čtení. A ano, očekávala jsem příručku plnou barevných fotografií a jednoduchých popisů. I přesto jsem po přečtení nebyla tak zklamaná jako na začátku.
Je přeci důležité nejen umět cvičit jógu, ale také vědět něco o její podstatě.

Tímto bych ráda poděkovala Nakladatelství Metafora za recenzní výtisk.

Hodnocení: 3/5

Název: Sport a jóga
Autor: Elisabeth Haich, Selverajan Yesudian
Překladatel: Jan Menděl
Nakladatelství: Metafora

4 komentáře:

  1. Na knihu se chystam, protoze me joga jeste neoslovila tak, jak bych si prala :)

    OdpovědětVymazat
  2. I když jsem s těmi ilustracemi taky nebyla moc spokojená, to povídání o józe mi učarovalo a nakonec jsem knize dala dost vysoké hodnocení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Povídání o józe bylo skvělé, to rozhodně ano :)

      Vymazat