pondělí 1. září 2014

Vražedná pomsta

Ačkoliv mě to překvapilo, první díl Hunger games si mě získal. Kdyby jen získal. Doslova si mě omotal kolem prstu, a ne a ne mě pustit. Já se ale nebránila, a knihu hltala. A po dočtení? Musela jsem mít další díl. A právě na ten vám přináším recenzi dnes. Myslím si, že hned na začátku mohu prozradit, že si rozhodně nenechám ujít závěrečný díl.



Na začátku knihy si opakujeme události předchozího dílu. Nechybí tu dozvuky milostného trojúhelníku Katniss, Peety a Hurikána. Bohužel, nechybí tu ani následky činu, který pobouřil prezidenta Snowa, a rozpoutal nepokoje v celém Panemu. Vzpoura se šíří z jednoho kraje do druhého jako mávnutím kouzelného proutku, a ne a ne se zastavit. A to si Kapitol rozhodně nenechá líbit.
Spolu s Katniss a Peetou absolvujeme Turné vítězů. Navštívíme každičký kraj, účastníme se každé oslavy. A bohužel, jsme svědky katastrofy šířící se po celém zemi.



Pomsta je, jak říká sám název opravdu vražedná. Kapitol se rozhodl schovat ji do Hladových her, které jsou letos výjimečné. Konají se totiž už po sedmdesáté páté a jsou označovány jako Čtvrtohry.
Do Čtvrtoher si tvůrci vždy připraví něco jedinečného. A letos mají skvělou šanci jak se Katniss a Peetovi pomstít.

A výsledek? Letos se nebudou vybírat splátci z krajů, ale ze všech vítězů v historii Hladových her. A jestli jste si do teď mysleli, že to v prvním díle měli Katniss s Peetou těžké, tak na to honem rychle zapomeňte. Letošní hry jsou totiž ještě náročnější. Do hry se mimo jiné dostane i Haymitch..už mi věříte, že to opravdu bude stát za to?



Knihu jsem začala číst bezprostředně po dočtení Muž jménem Ove, takže mi první kapitolka dávala chvilku zabrat. Dostat se z humorného prostředí do Panemu pod rouškou strachu ze smrti? Není to jen tak. Ale rychle jsem to překonala, a hltala stránku po stránce. Pronásledovalo mě klasické „ještě jednu kapitolu“, u kterého jsem neměla šanci, protože kniha vám to nedovolí. Každá kapitola je tak neurčitě ukončená, že nemáte jinou možnost než dát si ještě „jednu“.

Nechybí tu emotivní, zamilované ani napínavé scény. Vše je v takové míře jako má být. Ale ten konec..ten konec! Teď je vážně těžké nevypustit žádnou zásadní informaci. Věřte mi ale, že ten konec vás dostane. Budete se vztekat, rozčilovat a nikdo z okolí nebude vědět proč.
Proto mám pro vás jednu dobrou radu. Pokud jste Vražednou pomstu ještě nečetli, nezačínejte, pokud nemáte v záloze poslední díl. Po dočtení totiž budete chtít ihned otevřít pokračování a vědět, co se stane.
Mě takovou radu nikdo nedal. A vztekám se ještě teď, po dvou týdnech.



Jak už je jasné od začátku, i druhý díl Hunger Games si mě získal. Teď už jen budu doufat, že nezklame ani třetí, závěrečný díl.

Co vy a Hunger games? Patříte mezi fanoušky, nebo jste jen udělali velký oblouk kolem?

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.

Hodnocení: 5/5

Autor: Suzanne Collins
Název: Hunger games, Vražedná pomsta
Překladatel: Zdík Dušek
Nakladatelství: Fragment

15 komentářů:

  1. Já jsem udělala tu blbost, že jsem viděla nejprve první díl, pak si přečetla dvojku, trojku a nakonec četla jedničku. To mě ani nenapadlo, že kniha je přeci vždycky lepší než film, ale co už. Hunger Games miluju a hrozně si přeju, aby existovali Men in black, kteří by mi na tuto dokonalou sérii vymazali vzpomínky, a já bych mohla začít číst od začátku s tím, že nevím, do čeho se pouštím. :))

    Pak je ještě dobré jít s kamarádkou do kina na druhý díl a vyspoilerovat všem ostatním, co se v příštích vteřinách bude dít. :D (Vyzkoušeno.)

    OdpovědětVymazat
  2. Ses neptala, tak jsem neradila. :D Jo, to bylo k vzteku.
    Aréna smrti se mi líbila, bylo to pro mě něco nového a neokoukaného, jiný žánr, než na které jsem byla zvyklá. Dvojku jsem měla doma v záloze a během jedné soboty si kapitolku za kapitolkou, jak říkáš, dopřávala. A ano, čekání bylo hrozné - v pondělí jsem napsala do Fragmentu o další díl, odeslali ho v pátek a přišel vlastně až v úterý. Hrozné. :O

    Ale musím tě upozornit, že tě třetí díl možná zklame. Já ani nevím, jestli mě vyloženě zklamal, ale už mi to místy přišlo trochu přitažené za vlasy. V prvním díle byl svět krutý ke Katniss, v posledním díle je Katniss krutá ke světu, když to řeknu hodně zjednodušeně.

    No, nechť se líbí. :) HG jsou mi rozhodně milejší než třeba taková Divergence. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to byla ta chyba! :D Mě se moc líbila jednička, dvojka byla ze začátku slabší, úspěch si ale získala si mě taky. A trojka? To se teprve uvidí. Jsem ale vážně zvědavá. :)

      Kolem Divergence jsem zatím jen chodila, o té nic nevím :)

      Vymazat
  3. Mě kniha odrovnala. Fakt jsem pak týden nějak nebyla schopná fungovat. Bylo tam tolik zvratů, zabíjení... Tu knihu už snad nikdy v životě nebudu číst znovu. Jedničku, dvojku klidně, ale trojce se budu vyhýbat. :D Doufám, že jednou nebudu mít sebevražedný sklony, to bych si to pak přečetla s chutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, mám to popletený. :D Já myslela, že aréna byla až v trojce spolu s ostatním. Tak beru zpět. Dvojka byla v pohodě, líbila se mi, byla také hodně emocionální, ale nezničilo mě to tolik jako třetí díl. Ale jednička je prostě nejlepší. :)

      Vymazat
    2. Mě odrovnal konec dvojky. Byla jsem tak strašně naštvaná! Potřebuji si přečíst závěrečný díl - ať už to dopadne jakkoliv :)

      Vymazat
  4. Okolo mňa prešla séria bez povšimnutia, alebo ja som prešla bez povšimnutia okolo série? :-D Ale ešte nejakú nadšenú recenziu a pozriem sa jej na zúbok. Hlavne som zvedavá, keď všetci toľko vzdychajú okolo toho konca trojky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na tom byla stejně, až to teď. Zkusila jsem to, a zjistila že se nemusím děsit všeho kolem všeho je mánie :) No, to mi povídej.. na trojku jsem taky zvědavá :D :)

      Vymazat
  5. Máš to hezky nafocené, i napsané. Já bych si ráda přečetla všechny díly, snad se na ně brzy dostane. Film mě bavil, a to na tyhle žánry moc nejsem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ještě neviděla zfilmovaný ani jeden díl, a tak trochu si nejsem jistá jestli se mi do toho chce :) děkuji za pochvalu :)

      Vymazat
  6. Já Hunger games zbožňuji, je to vážně jedna z mých nejoblíbenějších sérií :) Druhý díl se mi líbil ještě víc než první a mohu tě ujistit, že ani poslední díl nezklame :) Určitě si někdy dám rereading. Hunger games za to vážně stojí! Moc pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi jedna z mála podle které se nemám třetího dílu bát. Dám na Tebe :) Díky :)

      Vymazat
  7. Já si "kvůli Tobě" ty knihy budu muset přečíst taky. Vzhledem k tomu, že jsi můj "barometr na knihy" a HG Ti sednou, mám chuť se do nich pustit také (osobně mne ten humbuk kolem spíše odrazoval).

    Hnízdo zvrhlé Narcisky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, tak teď vážně doufám, že tě Hunger games nezklame :)

      Vymazat