pátek 12. prosince 2014

Jak sdílet svou kreativitu a nechat se objevit?

Jako studentka umělecké školy bych měla být..ehm, umělec? Haha, dovolte mi zasmát se. Titul umělce i jeho životní post jsem oběhla, a to velký obloukem. Volba oboru dobrá, pro mé cíle nedostačující. Za rok mířím jinam. Chci dělat něco, co bude pomáhat. Ano, jsem taková dobročinná dušička, a tak trochu si myslím že je mým životním posláním pomáhat.
Tvůrčí činnost ale zahodit nehodlám, naopak! Myslím, že mi v životě bude více než nápomocná.
Všechno mě ale při mé práci škola nenaučí. Naštěstí je tu ale Austin Kleon, který mi poradil jak Ukázat, co dělám!



Této knize předcházel titul Kraď jako umělec. Bohužel jsem ji nečetla, ale rozhodně ji mám v plánu. Každopádně když vám vaše dobrá kamarádka doporučí knihu, která se pro ni stala Biblí - jdete do toho. A přestě to mám v plánu. (Ježíšku?) Bylo mi jasné, že pokud je první kniha tak dobrá jak se říká, druhou si nesmím nechat ujít. Tahala jsem ji všude sebou, kamkoliv jsem šla. Nehltala jsem ji, to ne. Ale užívala jsem si ji. Jelikož jsem posledí dobou v časové tísni, byla jsem za ní vděčná. Ve chvilce klidu jsem si přečetla pár stránek, a obohacena o další informace jsem ji mohla kdykoliv odložit.



Jsem "výtvarák", a tak bych se měla umět prezentovat. Za pár měsíců se tomu rozhodně nevyhnu při obhajování mé maturitní práce. Ale je mi líto, neumím to. Předvádět se před někým? Veřejně se prezentovat, vyzdvyhovat? Propagovat sama sebe? - Ne, děkuji. Neumím to. Děsí mě to.
Austin mi ale ukázal, že stačí deset kroků, a budu se cítit líp. Je to něco jako když ve strestu či rozčílení počítáte do deseti. Tady se místo počítání popostrkujete, až se dostanete k cíli.


Kniha není plná skvostných myšlenek o kterých jste doposud neslyšeli. Vsaďte se ale, že celou knihu budete přikyvovat hlavou, a ťukat si na hlavu se slovy "No jó! Vždyť je to uplně jasný!" Minimalistická, přesto báječná a hravá grafika doplněná citáty, a k tomu ten nezvyklý formát.. celé to působí skvěle. A když k tomu přidáte "malůvky" zdobící celou knihu. Grafici detailisti se můžou jít zahrabat.



Nebuďte zoufalci v prodejně desek hádajícími se o to, která punkrocková kapela je "autentičtější". Nesnažte se být moderní nebo cool. Otevřenost a upřímnost v tom, co máte rádi, je nejlepší cesta k nalezení spojení s lidmi, kteří mají rádi tytéž věci.

Ačkoliv jsem byla občas z knihy zmatená, byla pro mě velkým přínosem. Už teď je mi jasné, že to nebude dlouho trvat a tohoho "malého rádce" vytáhnu. A doporučím dál. A rozhodně si nenechám ujít Kraď, jako umělec. Protože jak bych mohla ukazovat co dělám, pokud to nebudu umět "krást"?
Myslím si, že dost věcí je třeba brát s nadhledem, ale ten zbytek rozhodně musí směřovat k hlavě, a srdci.




Díky této knize se naučíte, že nemusíte být génius, naopak musíte myslet na proces - nikoli na výsledek! Že sdílet něco malého by se mělo každý den, a neměli by jsme se bát pootevřít svůj šuplík kuriozit. Vyprávět dobré příběhy je nutností, obzvláště když učíš, to co umíš.  Že důležité je nezměnit se v lidksý spam, ale naučit se přijímat rány a nezaprodat se. A to nejdůležitější - vydžet!

Nakladatelství Jan Melvil Publishing opět přišlo s knihou, kterou by jsme rozhodně neměli nechat ležet. Je třeba v ní neustále listovat, mít ji při ruce, protože jednou v ní najdete něco, co vám sakramentsky zahýbe se životem.

Proto bych nakladatelství Jan Melvil Publishing ráda poděkovala za možnost přečíst si tuto knihu, a postunout se dál.

Hodnocení: 5/5

Autor: Austin Kleon
Název: Ukaž, co děláš!
Překladatel: Jan P. Martínek
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing

10 komentářů:

  1. Něco takového bych také potřebovala! Krásně napsáno, i když já nemám bohužel moc, co prezentovat :) Už jsem o ní také přemýšlela, asi se po ní mrknu v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má co prezentovat :) Píšeš skvělé recenze, a prezentuješ je u sebe na blogu, ne? :)
      Určitě po ní sáhni :)

      Vymazat
  2. Ahoj, omlouvám se, jestli otravuji, ale chtěla bych tě poprosit, jestli by si neshlédla můj blog a třeba nenapsala do komentářů nějaké připomínky, pokud by si měla nápad jak blog zlepšit, tak budu moc ráda, když mi poradíš, teprve začínám a tvůj blog se mi moc líbí. Předem děkuji. http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som čítala iba Kraď jako umělec a ak je aj táto novinka tak dobrá, určite siahnem aj po nej. Jan Melvil Publishing prichádza len s dobrými knihami :)

    OdpovědětVymazat
  4. Právě jsem knihu dočetla a napsala na ni recenzi. Popadlo mě úplně stejné nadšení jako tebe - Ukaž, co děláš to zkrátka umí. Jsem inspirovaná, jdu tvořit. Díky za recenzi. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda že se Ti líbila :) Pro mě to bylo uplně něco nového, a byla jsem mile překvapena :)

      Vymazat
  5. Kraď jako umělec je skvělá kniha! Mám na ni dokonce recenzi na blogu. Já se chystám na tento druhý díl. Jinak moc děkuji za komentář. A chci se zeptat, na jakou umeleckou skolu chodis? :) Diky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chodím posledním rokem na umělecko průmyslovou v Bechyni :) Myslím že se ti bude líbit :)

      Vymazat
  6. V poslední době zjišťuji, že do své databáze knih taky zařazuji stále více motivačních knih a knih o seberozvoji, mindfullnes a tak podobně. :) Asi je to tím, že jsem se začal kreativní činností živit a tak to beru i jako vzdělávání. Naopak se klasické beletrie v poslední době docela zbavuji, protože se mi na ní doma akorát práší. :)

    OdpovědětVymazat