neděle 23. února 2014

Vydejte se na cestu za guru, či láskou

Upřímně říkám, že tenhle příběh změnil můj pohled na život. Od prvního momentu mám pod postelí imaginární kufřík, polepený nálepkami z cest, uvnitř schovaná místa která chci navštívit, seznamy věcí které se chci naučit.





Jíst, meditovat, milovat zná spousta z nás z filmového zpracování, v hlavní roli s Julií Roberts. Tomu filmu bych dala na místě 5/5. Je skvělý. Výborně zpracovaný, uchopený tak jak by měl být. Dnes to ale o filmu nebude. Společně prozkoumáme jeho předchůdce, knižní předlohu.

Další bestseller?

Kniha Jíst, meditovat, milovat se nacházela k prosinci 2010 po 199 týdnů v žebříčku bestsellerů New York Times, a v roce 2010 byl podle ní byl natočený již výše zmínění film. Její autorkou je Elizabeth Gilbertová, rodačka z Connecticutu. Dcera chemického inženýra a zdravotní sestry. Byla kuchařkou, servírkou i novinářkou. V současné době je, jak již víme, spisovatelkou románů. A jak že se k tomu dostala?

"Jsem spisovatelkou proto, že jako dítě jsem velmi ráda četla - a taky kvůli knihám ze země Oz" 



Když si vzpomenete na obrázky z Indie, Indonésie, nebo jiné fotky z cestopisných časopisů, vzpomenete si i na korálky které mají lidé na krku. Tyto korálky se nazývají džapa mala. V Indii se používají celá staletí a pomáhají hinduistům a budhistům v soustředění během meditace. Drží je v ruce, a korálek po korálku probírají jeden po druhém. Každý korálek  je jedna matra. Džapa mala má 108 korálků – 108 základních manter.
 A tato niha je sestavena do podoby džapa maly. Je rozdělena na 108 kapitol/korálků. A řetězec je rozdělen do tří částí.
Itálie, Indie, Indonésie.



První zastávka - Itálie!

„V uších jsem slyšela pohrdavý hlas bývalého manžela: Takže kvůli tomuhle jsi všechno zahodila? Proto jsi zničila celý náš společný život? Kvůli pár stonkům chřestu a italským novinám?“

Když se vám stane něco špatného, chcete si sbalit kufry a zmizet. A takhle to vyřeší Liz. Po rozvodu s manželem se vydá na svou životní pouť. Bude pátrat po sobě samotné, a po duševním klidu. První místo na které vyrazí je Itálie. Tady se učí jíst. Že to umíme odmalička? Není pravda! Umíme pouze otevřít pusu, jídlo rozkousat, polknout. Málo z nás si ho ale umí vychutnat, užít si ten požitek. A nahlížet na něj jako na umělecké dílo.
Neumíte to? Vzhůru do Itálie!

Trápí vás neklid? Tak hodem do ašrámu.

„ Zapomeň na prohlížení památek – na to máš zbytek života. Teď jsi na duchovní cestě, zlato. Máš osobní pozvání od Boha – opravdu ho chceš odmítnout? Poslechni svýho kámoše Richarda. Když budeš příští tři měsíce sedat na tu svoji bílou prdelku do meditační jeskyně, slibuju ti, že uvidíš tak nádherný věci, že se ti bude chtít hodit po Tádž Mahálu šutrem.“

Liz se v Indii snaží najít cestu k bohu. Zklidnit mysl ale není žádná sranda, tomu věřte. Co si dáte k obědu? Co asi tak dělá můj bývalý manžel? Vyrostli už malé Meg zoubky? Au, něco mě kouše. Jakou barvou bych si mohla vymalovat svůj meditační pokoj?  Je to těžké. Přestat myslet. Vypnout. Kdo z vás to umí? Přiznávám se, já ne. Je tu ale Richard z Texasu, který Liz pomáhá. Neustále se ji vysmívá, a to ji nakopne, a ona vytrvá. Když se konečně naučí vypnout, najde cestu k Bohu. Najde cestu k sobě. Tohle zvládla, takže je potřeba sbalit kufry, a vyrazit za Ketutem. Na Bali.

Jestli to nebude láska..

„Pokud jste svobodná žena, cestujete po Bali a někdo se vás zeptá Jste vdaná? , nejlepší možná odpověď zní : Zatím ne. I kdyby vám bylo osmdesát, nebo jste byla lesbička, radikální feministka či jeptiška, případně osmdesátiletá lesbická radikálně feministická jeptiška, která se nikdy nevdala a neuvažuje o tom ani ve snu, je tou nejzdvořilejší možnou odpovědí : Zatím ne.“

Když byla před pár lety Liz na Bali, psala tu článek o cvičení jógy na Bali. Po jeho dokončení navštívila Ketuta, starého, bezzubého šamana, který jí četl z ruky. Čekají ji dvě manželství. Krátké a dlouhé. My už ale víme, že krátké má za sebou. A poslední informací se stává její očekávaný návrat na Bali.
A tak je tu zas. Svoji duchovní pouť zakončí tady. Indickou meditaci už umí, tady se naučí balijskou. Bude sledovat zdejší kulturu, najde si nové přátele, naučí se nové věci.
Pořád nám ale zbývá to dlouhé manželství, že?


Pro mladé i staré

Pokud jste viděli film, bude překvapeni, kolik věcí v něm chybělo. Nejde o pár stránek, spíš o třetinu knihy!
Elizabeth Gilbertová má příjemný styl psaní, i když chvílemi se můžete cítit přehlceni informacemi. Je velice popisná, detailní. A píše velice čtivě. Pokud se nezaseknete u přehlcené části Indonésie, máte vyhráno.

Věřím, že tahle kniha v každém z nás něco zanechá. U někoho to může být láska k jídlu, u jiného láska k Bohu nebo k sobě samému.
Kniha mě pohltila, přesto mi v ní něco chybělo. Nedokážu popsat co, ale jednu věc vím jistě.

Tuhle knihu by si měl přečíst každý. Úplně každý.


Za to, že jsem hrdou majitelkou toho výtisku, a vy čtenáři téhle recenze, mnohokrát děkuji Nakladatelství Metafora.

Hodnocení: 4/5

Autor : Elizabeth Gilbertová
Název : Jíst, meditovat, milovat / Eat Pray Love
Překladatel : Zdík Dušek
Nakladatelství : Metafora

14 komentářů:

  1. Když tak čtu tvou recenzi, mám pocit, že jsem film, už někdy viděla. A rozhodně se poohlédnu po knize, díky za tip:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film je hodně známý, takže je to možné :)
      Pokud si ji přečteš, dej vědět jak se líbila :)

      Vymazat
  2. Film jsem viděla, ale popravdě mě moc nezaujal, nejspíš proto, že jsem na něj neměla tu správnou náladu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám to :) když na něj nemáš náladu, dokáže být pěkně otravný :D :)

      Vymazat
  3. Tuhle knížku si chci přečíst, až budu mít náladu na něco milého a nenáročného :) Vypadá moc hezky a i tvoje recenze mě utvrzuje v tom, že by se mi mohla líbit. Pěkně napsáno! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám že se bude líbit, alespoň tak jako mě. :)
      Děkuji :)

      Vymazat
  4. Už som túto knihu mala v knižnici v ruke, ale mala som pocit, že na ňu nie som v tom správnom duševnom rozpoložení :) Ale tvoja recenzia ma utvrdzuje, že keď na ňu narazím znovu, už to s ňou skúsim. Jedlo si vychutnávam rada, naučiť sa meditovať by som tiež potrebovala, akurát to manželstvo mi bude stačiť jedno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na jídle i meditaci se snažím taky pracovat :) myslím že se ti bude líbit :)

      Vymazat
  5. Doufám že se ti bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tuhle knížku jsem četla potom, co jsem viděla film a snad právě proto jsem si jí koupila. Byla jsem zřejmě v té správné náladě, protože se mě to hodně dotklo a začala jsem o životě přemýšlet jinak. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle film by měl vidět každý, kdo nemá utříděné priority apod. Mě také změnil, troufám si říci že mnohem k lepšímu. Přesně jak píšeš "začala jsem o životě přemýšlet jinak" :)

      Vymazat
    2. Doufám, že knížka je o hodně lepší než film, protože ten mě hodně zklamal :-(.

      Vymazat