pondělí 12. května 2014

Napětí od začátku až do konce. Tak nezapomínejte dýchat!

K detektivkám mám takový zvláštní vztah. Z jedné strany je miluji (hlavně ty seriálové krimi), z druhé strany s nimi vlastně nemám v knižní podobě nijak velké zkušenosti. To ale napravuji u Nakladatelství Galatea, kde jsem si přečetla Obyvatele, Hlasy chaosu, a nyní i Dívku se sněhem ve vlasech. Právě o té bude dnešní recenze, a právě ta u mě měla největší úspěch se všech zmíněných.
Bubny prosím, přichází...Dívka se sněhem ve vlasech!





Jak už jsem zmínila, detektivky moc často nečtu. A ačkoli vím, že teď jsou populární severské detektivky, tahle byla mou první. Její autorkou je Ninni Schulman, vlastním jménem Christina Olofsdotter Jansson. Nepatří mezi známé autory, Dívka se sněhem ve vlasech je její debut.

Už od začátku knihy jsem byla nadšená. Nebyla nijak extrémně popisná, žádné zdlouhavé  scény se nekonaly. Zato o akci nebyla nouze. „Napětí“ je to slovo, které knihu vystihuje, a které vás pronásleduje až do poslední stránky. Ale do té je ještě daleko, pojďme nejprve zjistit o co vlastně jde.



Dopředu upozorňuji, nejspíš to bude chaotické – recenze, ale i kniha. Ale nejsem na vině jen já. Ze začátku budete mít z knihy přesně tenhle dojem. Ale časem se do toho dostanete, a začnete se orientovat. V první části se totiž objevuje spousta osob, spousta příběhů, a až postupem času se začnou jejich osudy protínat, a vše začne dávat smysl.

Novinářka Magdalena, která se stěhuje se svým synem zpět do rodného malého města. Utíká před vzpomínkami na rozvod, i před bývalým manželem a těší se na psaní o psích výstavách a dětském koncertě.
Vystrašení rodiče, kterým se dcera od Silvestra neukázala doma.
Policejní stanice vyšetřující případ pohřešované dívky, zavražděné dívky, a dětského nevěstince.
Otec policisty, který onen nevěstinec navštěvuje, a tak jeho syn ničí důkazy a maří vyšetřování.



Příběh začíná pohřešováním  Heddy, která je od Silvestra nezvěstná. O pár dní později nalezne policie nahé tělo mladé dívky ve sklepě horské chaty. Hedda to ale není. Tak kdo to je? Obě dívky jsou stejně staré, jedna je pohřešovaná, druhá mrtvá, navzájem se ale neznají. Pak místní novinářka čirou náhodou odhalí byt ve kterém se podle všeho obchoduje s nezletilými dívkami. Když se při policejní hlídce objeví otec jednoho z policistů, a navštíví nevěstinec, jeho syn ze strachu z hanby důkazy zničí. Novinářka se tedy rozhodně pátrat na vlastní pěst.
Je to vážně dobrý nápad? Pasáci jsou rusové, a jsou agresivní až hrůza. Dívky které vězní v bytě bijí několikrát denně.

Knížku jsem přečetla během jediného dne, a věřím že na tom budete stejně. Je to totiž něco neskutečného. Ninni Schulman je alespoň pro mě mistriní v oboru. Píše tak neskutečně čtivě a napínavě! V poslední třetině knihy jsem zapomínala dýchat. Jen jsem otáčela stránku za stránkou, a vrhala vražedné pohledy po každém kdo promluvil. Dívka se sněhem ve vlasech mě skutečně chytla, a já se mohla pořádně nadechnout až po jejím dočtení. Pak jsem každému vyparávěla její děj, a vysvětlovala proč si ji přečíst. Už teď mám několik zájemců o půjčení, a několik lidí kteří si ji chtějí koupit.


Autorka si holt uměla vybrat téma. Zneužívání dívek kterým je sotva šestnáct let, to nenechá chladného absolutně nikoho. Zapojte do toho novinařinu, silné pouto k otci, lásku – a máte vyhráno. Se vší pravděpodobností vám vznikne přesně tahle kniha, kterou nebude chtít odložit. A po jejím dočtení? Budete hodně dlouho tupě zírat před sebe. To mi věřte.


Za možnost přečíst si tuhle akcí nabitou knihu ve formě recenzního výtisku vděčím Nakladatelství Galatea, kterému tímto děkuji.

Hodnocení: 5/5

Autor:  Ninni Schulman
Název: Dívka se sněhem ve vlasech
Překladatel: Lenka Vránová
Nakladatelství: Galatea

15 komentářů:

  1. Bezvadná recenze, asi si knihu napíšu na svůj wishlist :) tohle téma je hodně vděčné, dá se o tom spoustu napsat. Podle toho, co píšeš, to vypadá, že se ho autorka zhostila parádně :) detektivky mám ráda, tak tuhle nejspíš taky nevynechám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorka si s ním poradila naprosto perfektně :) Pokud máš detektivky ráda, tak tahle ti nesmí chybět! :) jsem moc ráda že se ti recenze líbí, děkuji :)

      Vymazat
  2. Mám chuť okamžitě se vydat do knihkupectví :) Severské detektivky mám moc ráda a tohle zní parádně, napětí, při kterém člověk zapomíná dýchat? To chci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak utíkej! :)) Myslím že bude mít u Tebe úspěch :)

      Vymazat
  3. Proč mi to děláš Veru?! Já mám knih na roky dopředu a Ty mě tu takhle pokoušíš! :) A navíc takové zajímavé téma, já ráda severské krimi achjo :) Hezky napsané! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se omlouvám! Ale kdybych si nemyslela že není nutné si ji přečíst, nedoporučovala bych ji! :) děkuji moc, jsem moc ráda :)

      Vymazat
  4. Jujky moc se na ni těším! :) Brzy si ji chci přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Detektivky miluji, proto jsem se, po přečtení recenze, na tuto těšila. Bohužel mé těšení nenaplnila. Ničím se od jiných neodlišuje. Obávám se, že za nějakou dobu na ni zapomenu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravdou je, že ohledně detektivek mám v porovnání s Tebou co dohánět :) Nejsem jejich milovník, takže mne nadchnou i maličkosti.
      Každopádně jsem ráda, že jsi si ji přečetla - i když nesplnila účel ;)

      Vymazat
    2. Bohužel jsem asi před měsícem četla dost podobnou s hodně překvapujícím koncem :-).

      Vymazat
  6. Ani ja veľmi nečítam detektívky... vlastne toto bola moja prvá, ak nepočítam Troch pátračov, ale celkom sa mi páčila. Mala som problém iba zo začiatku, lebo sa mi to zdalo trochu chaotické.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem pořád říkala jak moc nečtu detektivky, a teď je mám v ruce čím dál častěji :D Tahle mi opravdu sedla, je jich ale spousta u kterých jsem byla ráda když jsem je dočetla :)

      Vymazat
  7. Byla to moje první severská detektivka, V postavách jsem chaos neměla, zato ten konec-to mi dalo. Vracela jsem se, pátrala, co mi uniklo-nic, prostě po přečtení spoustu věcí nevím. A mně to vadí, jsem na takový typ detektivek asi moc zvědavá..... prostě ty souvislosti tam postrádám, vysvětlení, že bude další díl mi dost vadí-to je to se severskými detektivkami tak, jako s nekonečnými seriály? Přečetla jsem knihu jedním dechem, stejně tak jako nedávno Volání kukačky,ovšem srovnat se to skutečně nedá, pro mne je tato detektivka právě svým koncem o několik příček v hodnocení níž... v podstatě vůbec netuším, jak na toho vraha přišli...

    OdpovědětVymazat