středa 11. června 2014

Jaký otec, takový syn

Jak už víte, jsem momentálně ve stádiu čtení školní četby. Řekla jsem že si přečtu alespoň tři, a dvě už mám za sebou. Dnes začínám číst poslední – a vzhledem k tomu jaké krásné knížky na mě pak čekají, myslím že ji budu mít přečtenou jedna dvě.





Druhou knížkou ze školní četby je dílo Emila Hakla – O rodičích a dětech. Emil Hakl je rodák z Prahy. Začínal poezií, próze se začal věnovat teprve v roce 1998. Za svůj život si ale vyzkoušel nejedno povolání. Od aranžéra přes skladníka a strojníka, po zvukaře a redaktora. Osud si s ním pohrál, a on si toho spoustu vyzkoušel a prožil. V současné době je na pozici novináře v týdeníku Instinkt.

Jako obvykle, spousta spolužáků mě od knihy odrazovala. „Je to o ničem, furt tam něco plácaj, zasmála jsem se jen u historky s doktorkou, jinak nuda..“ Klasika. Já se ale málokdy nechám od něčeho odradit, obzvláště když jde o knihy. A tak jsem po ní sáhla.



Pravda, několika stránkové dohadování se o tom, jaká letadla jsou lepší mi moc nesedl. Ale to byl jediný bod, který jsem mohla pro začátek vytknout.
Celý děj knihy se nám odehrává v jednom odpoledni. Otec se sejde se synem, obejdou pár hospod, a odpoledne zakončí procházkou. Tak nějak by se dala kniha popsat – to by jsme ale zapomněli na to hlavní – na příběh! Ten nám totiž tvoří různorodé a většinou hodně zábavné historky, především z úst otce.

Některé příběhy byly takřka o ničem, z některých se ale staly filozofické úvahy velmi dobré kvality. Řešily se každodenní záležitosti, vzpomínky, vynechány nebyly ani generační spory a výčitky. Táta má přece vždycky pravdu ne? A když táta říká že jeho syn nemá vkus na ženský ani na letadla, tak to tak prostě je – a hotovo.



Pan Hakl se projevil jako výborný vypravěč, který i ze sebemenší kravinky udělá neskutečně poutavý příběh.  A to se mi líbí. Knížka mi rychle utekla, a rozhodně to není takový „blábol“ jak všichni strašili. Je to lehká četba na jedno, dvě odpoledne. Nenutí vás po dočtení přemýšlet, vést nějaké úvahy, nebo několik dní nespat. Je to kniha, o které povyprávíte kamarádovi, a tím to končí.

O rodičích a dětech nejspíš nebude patřit k mým nejoblíbenějším titulům, rozhodně bych ji ale nezavrhovala.

Hodnocení: 3/5

Autor: Emil Hakl
Název: O rodičích a dětech
Nakladatelství: Argo

8 komentářů:

  1. Musím si také někdy konečně něco přečíst od Hakla :) Pěkná recenze Veru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O rodičích a dětech byla má první knížka od něj, také jsem ještě nad něčím přemýšlela :) Děkuji :)

      Vymazat
  2. Školní četba je vždy "blábolem" už z principu, i když získala Nobelovku za literaturu.... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel je to tak. Mě povinná četba vůbec nevadí, jsem ráda za možnost výběru, a vždycky si vyberu.
      Například z Farmy zvířat jsem byla nadšená :)

      Vymazat
  3. Zaujímavé... táto kniha ma lákala už vďaka filmu, ktorý bol natočený. A teraz ma láka ešte o niečo viac :) Snáď sa k nej dopracujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film jsem neviděla, mám to naopak - ten zas láká mě :)

      Vymazat
  4. Ahoj, hele, ukazuje se mi tu všechno hrozně malým nečitelným písmem, je chyba na mojí straně, nebo změna v nastavení?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nový vzhled tu sice mám, ale už pár týdnů.. mě se zobrazuje normálně a nikdo jiný si zatím nestěžovat, tak se obávám že je chyba u Tebe.. zkusím se ještě poptat, dej vědět jak to zatím vypadá :( ;)

      Vymazat