neděle 20. července 2014

Boj o život právě začíná

Už v recenzi na Hvězdy nám nepřály jsem vám vysvětlovala můj vztah ke knihám o kolo kterých je hrozná mánie. Nemám to ráda. Odradí mě to. Znechutí se mi. Díky bohu jsou nejčastěji kolem upírských knih – a ty já nemusím. U Hvězd jsem to překonala, tak proč nezkusit tolik opěvované Hunger games?



O co jde sem matně tušila. Mám dojem, že jsem někdy před rokem - dvěma, viděla film. Na téma Hunger games měla také kamarádka maturitní ples,přítel mi doporučoval film,oblíbení blogeři kladně hodnotili knihy.. A tak jsem měla jasno. Zkusím to. Napíšu si o první díl – a kdo ví? Třeba se mi Hladové hry zalíbí.

Začala jsem tedy Arénou smrti. Při chození do práce jsem stíhala číst jen na cestách, mým knižním koutkem se tedy stal autobus. Hned první ráno jsem byla mile překvapena. Když jsem vystupovala z autobusu, vůbec se mi nechtělo knihu zaklapnout! Při polední pauze jsem ji otevírala současně se svačinou, a těšila se na cestu domů. Jak už je vám jasné – Hunger games se mi opravdu dostaly pod kůži.

Panem, a jeho hlavní město Kapitol. Dvanáct okolních krajů, odstupňovaných podle chudoby. Hlavní město, které si svou autoritu  i politiku staví na Hladových hrách. Každý rok si z každého kraje vybere dva splátce – dívku a chlapce. Nejmladším je teprve dvanáct let. A všichni jsou posláni na smrt. Až na jednoho. Na výtěže Hladových her – který nemá nejmenší problém s tím zabíjet své protivníky a bojovat o přežití.



Naší hlavní hrdinkou je šestnáctiletá Katniss Everdeenová. Ne, ta nebyla vybrána při losování. Ta se pouze rozhodla zachránit život své dvanáctileté sestře Prim, kterou si Kapitol vybral. Katniss je zvyklá živit svou matku i sestru lovením, které bude její výhodou v Aréně smrti. Jídlo, pití, místo na přespání a především ochranu vlastního života si totiž bude muset zařídit sama.

Katniss, dívka v plamenech. Tak je označována médii spolu s Peetou, druhým splátcem z dvanáctého kraje. Kapitol své splátce nakrmí, obleče, alespoň trochu vycvičí – a pošle je na smrt. Nyní o svůj život bojují sami. A celý Panem to sleduje na televizních obrazovkách.

Vážně jsem nečekala, že u mě bude mít kniha takový úspěch. Kdybych nechodila domů tak unavená, přečetla bych ji na jeden zátah. Katniss mi i s její né příliš oblíbenou povahou sedla, a já s ní chvílemi nadšeně – chvílemi vyděšeně – prožívala její osud. Obdivovala jsem ji, jak je schopná poradit si  i v těch nejkrizovějších situacích, a zachovat chladnou hlavu.



První díl Hunger games je napínavý od začátku až do konce, a neskutečně čtivý. Po jeho dočtení jsem dokonce začala měnit názor na knihy s mánií. Teď už vím, že si nejdříve musím nastřádat  co nejvíce informací, a pak až soudit. (I když upíry jsem už nejspíš odsoudila nadobro.)
A jelikož o druhéhém dílu nemám narozdíl od prvního ani tušení, moc se na něj těším.

První díl Hunger games – Aréna smrti byl mým prvním recenzním výtiskem díky spolupráci s nakladatelství Fragment, ze které mám velkou radost.

Hodnocení : 5/5

Autor: Suzanne Collins
Název: Hunger games – Aréna smrti
Překladatel: Dušek Zdík
Nakladateství: Fragment

13 komentářů:

  1. Taky nad ní uvažuju, filmy jsem viděla, knihy nečetla, tak jsem též zvědavá, jak se mi bude líbit knižní zpracování.. :) prima recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsé ráda, že se ti líbila kniha tak jako mě :)

    OdpovědětVymazat
  3. tak konečně jsi to četla i ty:) jsem hrozně moc ráda, že se ti knížka líbila, protože si myslím, že paní Collinsová je největší bůh ze všech, až po mě samozřejmě. :D ^^

    OdpovědětVymazat
  4. Hunger Games patří k mým nejoblíbenějším sériím a první díl obzvlášť :) Musím si je zase někdy přečíst znovu, taky jsem nemohla a nechtěla knížku odložit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já série ani vlastně moc nečtu, takže pokud se mi bude Hunger games líbit i dál, bude to nejspíš má jediná oblíbená série :D :)

      Vymazat
  5. První díl je opravdu úžasný. Ta originální myšlenka, napínavost a čtivost celé knihy je úžasná. Je super, že jsi nebyla zklamaná, protože tahle kniha je podle mě opravdu dobrá! :-) Druhý díl je taky hodně podařený, jen třetí je trochu horší. Krásně napsaná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že druhý a třetí se mi budou také líbit, byla by vážně škoda kdyby ne :)

      Vymazat
  6. Z této trilogie jsem si nejvíc oblíbila právě tento první díl, protože se se vším seznamujeme a je to prostě něco nového. Všechny díly jsem přečetla předtím než jsem viděla film (alespoň ty dva) a na knihy opravdu nemají. :)
    Lepší první recenzní výtisk sis snad nemohla vybrat! :)

    OdpovědětVymazat
  7. V prvé řadě - gratuluji ke spolupráci a jsem ráda, že z ní máš takovou radost. :) A jinak díky Ti - opět si mě dokázala přesvědčit, že bych si nějakou knihu (kterou jsem "odsoudila") měla přečíst, že si ji dokonce přečtu ráda a s chutí! :)

    Děkuji za Tvé recenze, mám je opravdu moc ráda. :)

    OdpovědětVymazat
  8. jéé to jsem ráda, že se ti kniha líbila, vždycky mě hrozně mrzí, když se někomu nelíbí knihy, které já opěvuji :D Hunger Games mě před těmi x lety nadchnuly a nyní je čtu znovu a jsem z té trilogie stále unešená :))

    OdpovědětVymazat