neděle 13. července 2014

Když vám hra začne měnit život

Víte, já ve skutečnosti vůbec nejsem hráčský typ. Hry na pc víc než nemám ráda. Wowko, Watch Dogs, Assassin, Call of Duty..přítel je hráč, a to mluví za vše.
Přesto jsem v posledních dvou týdnech sáhla po dvou knihách s touto tématikou. Erebos na mě teprve čeká, a na Ready player one vám přináším recenzi dnes.
Jak na mě – antihráče - zapůsobila právě tahle kniha?




OASIS si zamilujete. Budete se v něm cítit jako doma, a budete využívat že je zde vše dovoleno. A cože to vlastně je? Virtuální realita postavena na videoherním principu. Stačí se kdekoliv nalogovat na síť a se svým avatarem můžete podniknout co se vám zamane. No řekněte, nehodilo by se tohle i nám? Jen si nasadit brýle, haptické rukavice a zmizet. Zbavit se všech starostí a žít svůj druhý život.
Obzvláště když je rok 2045 a energetická i ekonomická krize nabírá na síle.

V OASIS si zkrátka můžete dělat co chcete. Je propojen s realitou, takže zde můžete studovat, pracovat, bavit se.. ve volném čase pak navštěvujete tisíce různých planet – ať už na své lodi nebo teleportací.



Tvůrce systému ale zemřel, a mezi hráči vypuklo šílenství. Proč? Miliardář James Halliday totiž neměl žádného dědice, a věděl, jak se svými penězi naložit. Schoval do OASIS tzv“ Hallidayovo vejce“ - které když najdete, peníze jsou vaše. A s nimi i celé OASIS! Nemyslete si, že ho najdete schované za stromem v lese, nebo v hradní komnatě. Pan Halliday si totiž dal obrovskou práci s jeho ukrytím. Právě proto se víc jak pět let po jeho smrti nic nedělo. Až jednou..

Wade Watts je mladý kluk, student, a především hráč. Stejně tak jako ostatní se žene za výhrou. Zná všechny Hallidayovi oblíbené filmy, písně i videohry. Z hlavy vám odříká celý jeho životopis a je to právě on, kdo odhalí první bránu a získá první klíč. Brány jsou celkem tři, a jde po nich celé OASIS. Včetně Sixerů, organizace která jde přes mrtvoli.  A to doslova.

A to je právě ten problém. Události z OASIS se totiž začnou z virtuální reality přesouvat to té naší, opravdové reality. Sixerům totiž na ničem a na nikom nezáleží. Oni chtějí jen Hallidayovo dědictví.

V knize jsou narážky snad na všechny skvělé seriály a filmy – další body nahoru. Najdete tu zmínku o Pánu prstenů, Hvězdné bráně i Doctorovi Who!



Upřímně? Tohle jsem vážně nečekala! Byla jsem napjatá od začátku až do konce. Kniha je výborně psaná, a ten děj – sakra ten děj! Po dlouhé době jsem četla sci-fi a zcela mě to pohltilo. Hráčský svět OASIS jsem si zamilovala, a boj o vejce prožívala s hrdiny. Ze srdce jsem nenáviděla Sixery a obdivovala pana Hallidaye za jeho schopnosti. Celá kniha neměla chybu. Oblíbila jsem si její obálku, a dokonce se na autobusovém nádraží seznámila s milovníky wowka. „Hej, ty jako čteš Ready player one, jo? Tak to je fakt hustý! A znáš wowko? Hele vole koukej! Ona čte Ready player one!“

Ať už máte herní prostředí rádi nebo ne, tuhle knížku si oblíbíte. Z jedné strany je to příjemná oddechovka, z druhé vám ale nedá spát! Budu vám držet palce aby jste po jejím dočtení nezkončili jako já – následující dvě noci nebloudili v OASIS.



Hodnocení: 5/5

Autor: Ernest Cline
Název: Ready player one-hra začíná
Překladatel: Naďa Funioková
Nakladatelství: Jota

12 komentářů:

  1. Měla jsem ji v ruce v Levných knihách - její jméno je skloňované všude. Ale nakonec jsem ji vrátila s tím, že to není úplně pro mě - nemusím příliš herní prostředí, sci-fi jen zřídka. Ale po přečtení Tvé recenze vážně uvažuji o tom, že si ji přeci jen koupím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to byla hlouposti, měla jsi ji vzít! :) Já na hry vážně nejsem, ale tahle mě nadchla :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! Knížka na mě čeká na TBR poličce a nemůžu se dočkat, až si ji přečtu, obzvlášť teď po té tvé recenzi :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé, tak to musím ještě do LK zajít, jestli ji tam teda pořád budou mít, je to kniha přesně pro mě. :) a jestli se ti líbila, což vlastně líbila, tak se ti podle mého bude líbit i Erebos, je to vlastně skoro o tom samém, i když vlastně ne:) nech se překvapit. ;)

    Aneb Jak lze zabodovat i u kluků, že? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juchů, žeby další kniha z LK na kterou tě dostanu? :D Na Erebos jsem zvědavá, uvidíme :)
      No, já jsem šťastně zadaná takže mě to spíš otravovalo, ale nezadaným slečnám rozhodně doporučuji! :D

      Vymazat
  4. Podle obálky bych po knize nesáhla, ale po tvojí recenzi už určitě ano :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze, taky se na knihu chystám, ale až za delší čas a ty hry jsou vzpomínka na mé mládí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píšeš to jako kdyby ti bylo bůhví kolik! :D dej pak vědět jaký měla u tebe úspěch, zajímalo by mě to :)

      Vymazat
  6. Také jsem si ji z LK odnesla! :) A po téhle recenzi se na ní těším ještě víc než předtím - protože zmínka o Doctorovi WHO! Ha!

    OdpovědětVymazat
  7. Souhlasím s tvojí recenzí. Kniha mě příjemně překvapila, i když jsem to tak úplně nečekala a naprosto mě pohltila..

    OdpovědětVymazat